Algyő

2021.11.25. 17:40

Oláh Ernő remekműveiből nyílt tárlat

Kés, véső, ecset az advent jegyében címmel nyílt tárlat csütörtökön Oláh Ernő ikonjaiból az Algyői Könyvtárban.

Kiss Anna

Ikonokat és faragott kereszteket készít évtizedek óta az algyői művész. Fotó: Kiss Anna

Fotó: Kiss Anna

A helyi alkotó különleges világba kalauzolja a látogatókat egy héten keresztül, a célja pedig az, hogy vegyük észre az édesanyát, Szűz Máriát, aki elvesztette a gyermekét, valamint Jézust is, aki szeretetből feláldozta magát az emberekért. Éppen ezért a Szent Családról, az Istenszülőről és a Szűz Máriáról készült ikonjait hozta el a kiállításra.

Hozzátette, az ikonokkal továbbá azt is szeretné sugallni a közönségnek, hogy a mai világban olyan trendek próbálnak meg egyre nagyobb teret nyerni magukban, amelyek megtagadják a családot, ami miatt veszélyben lehet a Európa-kultúra.

Ikonokat és faragott kereszteket készít évtizedek óta az algyői művész. Fotó: Kiss Anna
Fotó: Kiss Anna

Oláh Ernő beszélt arról is, hogy a faragásaiból a kereszteket állította most ki, mert azok örök szimbólumok, és mert a fa egy csoda, halálában is továbbél. Kiemelte, amikor egy-egy kereszt faragásába kezd, akkor úgy érzi, hogy üzenetet kap hozzá valahonnan, így van ez az ikonok keretének faragásakor is. Megjegyezte, minden alkotás elkészülte után jóérzés tölti el és öröm számára, hogy másoknak is megmutathatja.

Az algyői férfi elárulta, a faragás már gyermekkora óta érdekli, de igazán a rendszerváltozás után kezdett el foglalkozni vele, ahogyan az ikonok készítésével is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában