Szabadalmaztatják a találmányukat

2021.11.27. 11:28

Rákdiagnosztikai eszközt fejlesztettek ki a radnótis diákok

A ma elérhető eljárásoknál olcsóbb, gyorsabb és a páciens számára fájdalommal nem járó rákdiagnosztikai eszközt fejlesztettek ki egy nemzetközi versenyre radnótis diákok, amellyel aranyérmet nyertek. Találmányukat hamarosan szabadalmaztatják is.

Timár Kriszta

A találmányhoz kötődő kísérleteket az iskola Termosz laborjában végezték a radnótisok. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Aranyérmet nyert a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium 22 fős csapata az iGEM nemzetközi szintetikus biológiai versenyen. A megmérettetésen 348 csapat vett részt a világ minden tájáról, Európából azonban mindössze 6 iskola csapata nevezett a különleges versenyre, amely egy éven át tartott és a hónap elején zárult egy online eredményhirdetéssel. Egy projektet kellett benyújtania minden csapatnak, olyan eszközt vagy szoftvert kifejlesztve, amely jobbá teszi a világot. A radnótisok egy, a rákdiagnosztikában út­törő eljárást fejlesztettek ki.

A diákok elmesélték: daganat hatására megváltozik a testünkben a mikroRNS-ek koncentrációja.

Találmányuk lényege, hogy az általuk kifejlesztett oldat világít, ha észleli a megváltozott koncentrációt, sőt hozzáillesztettek egy eszközt is, amely a változás mértékét is mérni tudja.

Bár a rák kimutatására vannak már más módszerek, a szegedi diákok találmányának különlegessége, hogy nem igényel invazív beavatkozást, ugyanis vizeletből végzik a vizsgálatot. Ráadásul a reagenst többször is fel tudják használni, vagyis nemcsak a pácienseket kíméli, de a költségek is csökkenthetők vele és az eredmény is gyorsabban rendelkezésre áll.

A találmányhoz kötődő kísérleteket az iskola Termosz laborjában végezték a radnótisok. Fotó: Karnok Csaba

A csapat tagjainak többsé­­ge 11. évfolyamos biológia tagozatos, de csatlakozott hozzájuk néhány 10., illetve egy-egy 11. és 12. évfolyamos matematika, fizika, illetve kémia szakos diák is. Mint mesélték, részfeladatokra osztották a projektet, így dolgoztak össze. A találmány egyébként csak egy része volt a munkájuknak: készítettek egy internetes oldalt, amelyre több mint 90 oldalnyi angol szöveg került fel, forgattak videót, kí­sérleteket végeztek, szoftvert készítettek és legyártottak 3D nyomtatott alkatrészt is. Mindezt pedig úgy, hogy közben is­kolába jártak.

A tinédzserek munkáját a gimnázium két tanára, Borbola Andrea és Bán Sándor mellett néhány orvos, molekuláris bio­­lógus és patológus is segítette. Bán Sándor elmondta, az iskola negyedik éve vesz részt ezen a versenyen, a mostani azonban az eddigi legjobb eredményük.

– A közel száz középiskolás csapatnak az egyetemistákkal azonos kritériumoknak kellett megfelelnie, vagyis magas volt az elvárás. Az pedig külön ki­emelendő, hogy rajtunk kívül mindössze egy európai középiskolás csapat szerzett aranyérmet: a leggazdagabb londoni magániskoláé – tette hozzá.

A diákok daganattesztjét egyébként hamarosan szabadalmaztatják, így bár pénzjutalom vagy tanulmányi plusz­­pont nem jár ezzel az eredménnyel, azt elmondhatják majd magukról, hogy

18 éves koruk előtt már szerepelt a nevük egy rákgyógyítást elősegítő találmányon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában