Makó

2021.11.05. 17:28

Rendbe hozzák az újvárosi református templom tornyát

Az újvárosi református templomnak nem csak a toronyóráját újították fel, megújul maga a templomtorony is – civil összefogással, az önkormányzat támogatásával. Vas Zoltán presbiter abban bízik, mindez a makói templomhoz tartozó közösség megújulásának jelképe lesz.

Szabó Imre

Nagy fába vágta a fejszéjét a makói Vass Zoltán, az újvárosi református templom civilben csodaszép virágokat termesztő presbitere, amikor úgy döntött, élére áll a templomtorony felújítását célzó munkának.

Négy harangja van

Az 1882-ben Besenbach Aladár tatai építész tervei alapján, romantikus stílusban épült makói templom tornyában 4 harang található, 47 méter magas, és már az nagy feladat, hogy az ember feljusson oda. A felújításra azért van szükség, mert – mint beszámoltunk róla – egy lelkes csapat az 1927-ben elromlott toronyórát már helyreállította. Maga az óra most a helyi múzeum alkalmi kiállításának nevezetessége, és akkor kerül majd vissza a helyére, ha sikerül a torony rendbetétele is.

Vas Zoltán presbiter szerint még hosszú lesz az út a templomtorony teljes rendbe hozataláig. Fotó: Szabó Imre

A templomtorony titka

Vas Zoltán a presbiteri feladatot négy éve vállalta, a felújítás egy esztendeje kezdődött. Ennek legfontosabb mozzanata a sisak alján évtizedek alatt összegyűlt, mintegy 20 köbméternyi galambürülék eltávolítása volt.

– A torony felső részén volt valaha a toronyőr dolgozószobája, aki a körben futó sétálón tudott kívül körbejárni

– magyarázta. Onnan látta, ha mondjuk tűz volt és harangozhatott.

Fotó: Szabó Imre

A lakószoba még egy szinttel feljebb volt, ahol a toronyőr tüzet is tudott rakni, hogy télen fűtsön, nyáron ebédet főzzön magának. Nyáron még eggyel feljebb, a süveg csúcsába költözött fel. Hogy mindez valóban így történt, azt igazolja, hogy a tisztításkor előbukkant téglák, gerendák feketék a koromtól. A toronyőri szolgálat 1927-ben szűnhetett meg. A munka egyébként jelentős kiadással jár. Vas Zoltán személyes kapcsolatai révén igyekszik minél több támogatót megnyerni az ügynek. Eddig a legnagyobb segítséget az önkormányzattól kapták, amiért hálásak is, de ugyancsak szükség lesz további adományokra. Aki szeretne a költségekhez hozzájárulni, adományát beviheti a parókiára, vagy utalhat az egyházközség 11735074-20503495 számú számlájára.

A megújulás jelkép

Hogy a torony teljes egészében mikorra újul meg, és ezzel együtt mikorra lesz újra működő óra benne, egyelőre nem lehet biztosan tudni. Vas Zoltán mindenesetre azt mondta, a dolog nem is a maga praktikuma miatt fontos, hiszen ma már karórát sem igen viselnek az emberek – ellenben mindenkinek a zsebében van mobiltelefon, ami mutatja a pontos időt.

– A torony megújulását én jelképnek tekintem, ennek szellemi-erkölcsi üzenete van. Annak a jelképe, hogy újjászületik maga az újvárosi református közösség, amely Stefán Zoltán személyében nemrégiben új, fiatal lelkészt kapott. Ő nagy magyarságtudattal, ügyszeretettel látott a fogyatkozó gyülekezet megújításának – hangsúlyozta. Abban is bízik, hogy ha a torony civil összefogással megújul, következő lépésként központi támogatással az egész templom is megszépülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában