ezzel megszűnik az előállítás a Maros utcában

2021.11.03. 18:59

Robotokkal gyártja 2024-től a téliszalámit a Pick

12 ezer 500 tonna penészes szalámit gyárt majd 2024-től a Pick a Szabadkai úton, ahol új üzemet építenek, ezzel megszűnik az előállítás a Maros utcában. Hogy mi a terv az üresen maradó épülettel, és miért van szükség az építkezésre, arról a vezérigazgató adott számot közmeghallgatáson.

Kiss Anna

Fotó: Karnok Csaba

40 milliárd forintból épít új szalámiüzemet a Szabadkai úton a Pick Szeged Zrt., a beruházáshoz 10,6 milliárd forinttal járult hozzá a kormány. A fejlesztés kapcsán szerda este közmeghallgatást tartottak a városházán, ahol Takács István, a cég vezérigazgatója kiemelte, a mostani beruházás által 25 százalékkal több, vagyis 12 ezer 500 tonna penészes szalámit gyártanak majd a jövőben, amit csakis a Szabadkai úton épülő új üzemben állítanak elő, tehát a Maros utcai épületben leáll a gyártás.

Az 5-10 éves exportelképzeléseik megvalósításához nem elegendő a jelenlegi kapacitás, ezért építik meg új üzemet, amelyben többek közt robotokkal, a 21. század elvárásainak megfelelő technológiával zajlik majd a gyártás – közölte a vezérigazgató. Hozzátette, mindezt ötvözik a hagyományos gyártással.

A Szabadkai úton épülő új szalámigyárról tájékoztatták szerda este a szegedieket. Fotó: Karnok Csaba

2024 második felében indulhat meg a munka az új üzemben, amelyhez kamionparkoló is épül.

Ugyanakkor a bontási munkálatok már elkezdődtek, hiszen az új gyárat annak a létesítménynek a helyén hozzák majd létre, ahol többek közt az élőállat szállítása zajlott.

A közmeghallgatáson jelen voltak a város képviselői is, köztük Mihálffy Béla, aki arról érdeklődött, hogy a nemzetgazdasági és városi szempontból is jelentős fejlesztés kapcsán készült-e hatástanulmány, vagyis hogy jár-e majd közlekedési anomáliával, környezetszennyezéssel az új épületben zajló munka. A kérdésre Csőke Péter projektvezető azt válaszolta, hogy a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelően végezték eddig is a munkát, és így lesz ez a jövőben is, ugyanakkor a kamionforgalom lecsökken, mert megszűnik a Szabadkai úti és a Maros utcai üzem közötti szállítás.

Kozma József képviselő arról érdeklődött, hogy hány új munkahelyet teremtenek a beruházással. Takács István vezérigazgató leszögezte, a mostani barnamezős fejlesztéssel nem jönnek létre új munkahelyek, ugyanakkor a Maros utcai épülettel kapcsolatban több tervük is van. Például szóba került az étterem és a múzeum esetleges újraindítása.

Takács azt is elmondta, hogy a mostani építkezéssel kiváltják azt a zöldmezős építkezést, amelyet a Budapesti útra terveztek, mert Alsóvároson jóval kevesebb pénzből tudják azt megvalósítani, viszont a területet nem hagyják üresen, mindenképp olyan beruházást valósulhat meg ott, amellyel új munkahelyek jönnek létre.

Hekáné Szondi Ildikó képviselő arra kérte a céget, hogy segítsenek helyrehozni a Pick család egyik tagjának sírját, ugyanis az beomlott. Az igazgató azt mondta, a cég 150 éves évfordulóján minden sírt rendbe rakattak, de szükség esetén további összeget költenek erre, mert ezt kötelességüknek érzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában