Magyar tudomány kategóriában

2021.12.04. 10:50

Kondorosi Éva kapta a Prima Primissima díjat

Szegedi tudós vehette át péntek este Magyar tudomány kategóriában a Prima Primissima díjat: Kondorosi Éva molekuláris biológust díjazták a rangos elismeréssel.

T. K.

Fotó: Kuklis István

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a fővárosi Müpában közönség nélkül megtartott pénteki gálaesten.

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára. A díj egyetlen szegedi jelöltje meg is kapta ezt a rangos elismerést: Kondorosi Éva molekuláris biológust tudomány kategóriában díjazták.

A Balzan-díjas kutató érdeklődésének középpontjában a szimbiotikus sejtekben termelődő növényi peptidek állnak, amelyből több ígéretes új antibiotikum-jelölt.

Kutatócsoportja a nemzetközi növényi molekuláris biológiai kutatás vezető műhelye. A Széchenyi-díjas akadémikus emellett az Európai Bizottság tudományos főtanácsadói csoportjának tagjaként a Covid-19-járvánnyal, a krízis helyzetek kezelésével, a rák korai felismerésével és szűrésével is foglalkozik.

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke a díjátadón elmondta, napjainkban különösen felértékelődött a tudósok szerepe, és azt kívánta, hogy minél előbb találjanak megoldást a mostani világjárványra, ami rombolja a gazdaságot, a társadalmat és fájdalmas tragédiákat okoz a családoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában