Mártély

2022.01.08. 20:01

Felfedezőútra hívnak

T. Sz.

Fotó: Török János

Tiszai, nevezetes nagy fák mentén, ártéri mocsárréteken, fás legelőkön, erdőn át, néhol nehezen járható terepen szervez túrát a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága, a Mártélyi Tájvédelmi Körzet területén. A tervezett tíz kilométeren át Albert András természetőr navigál: a szakember ismeri a környék minden szegletét, személyes történetek fűzik a tájhoz. Ha a január végi időjárás engedi, a közismert tanösvényektől távolabb rejtőző természeti értékek felfedezésében segít. 

Mint lapunknak is hangsúlyozta: a terepviszonyokhoz, egy esetleges áradáshoz, a jelentkezők elszántságához és lelkesedéséhez igazítva rugalmasan változhat az útvonal. A kilenc órakor indított túra négyórásra tervezett, legfeljebb harminc természetjárót várnak. 

Mint Albert András elmondta: a hullámtér némely tekintélyes méretű nyárfája különleges történetet őriz, netán sajátos helyen él máig. Fajtájuk jellegzetessége, hogy az első tíz-húsz évben gyorsan növekszik, majd később le­lassul. Emiatt koruk legfeljebb becsülhető. 

A Mártélyi Tájvédelmi Körzet legnagyobb fáinak törzskerülete öt-hat méter feletti, magasságuk gyakran eléri a negyven métert. Egy országos adatbázis szerint itt található az ország legméretesebb fája, törzsének átmérője tíz méternél is nagyobb. Szerencsére a december végi intenzív jegesedés nem okozott jelentős károkat. 

A január 29-én, reggel kilenc órakor Hódmezővásárhelyen, a Bodzási útról induló túrára a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága weboldalán lehet jelentkezni, illetve a közösségi oldalon a Nevezetes nagy fák a Tisza mentén elnevezésű eseményen minden részlet elérhető. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában