Több elismerést is kaptak tavaly

2022.01.03. 21:05

Molnár Róbert: 2022-ben folytatódik a zöld falu program Kübekházán

Baljósan indult, de jó év lett belőle: így jellemezte a település polgármestere Kübekháza elmúlt esztendejét. Molnár Róberttel a 2021-es eredményekről és a 2022-es tervekről beszélgettünk.

Farkas Judit

Molnár Róbert Kübekháza eredményeiről és terveiről beszélt lapunknak. Archív Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– Nagyon baljósan indult az év a Covid miatti intézkedések, például a gépjárműadó elvonása miatt. Kilátástalannak tűnt a helyzet, de kicsit megszorítottuk magunkat, és hitelfelvétel nélkül átvészeltük a 2021-es évet. Sőt, nagyon sok mindenben elő­­re tudtunk lépni – kezdte a beszélgetést Molnár Róbert, Kü­­bekháza polgármestere, akit az elmúlt év eredményeiről, a következő év terveiről kérdeztünk. Elkészült a temetőben az új szóróparcella, amivel nagy adósságot törlesztettek a falu felé, mert a régi két éve betelt.

A polgármester kiemelte: lezárult a közbeszerzési eljárás a bölcsődeberuházás kapcsán, 150 millió forintos fejlesztés kezdődik el januárban. Nagy szükség van rá, a faluban az átlag­életkor 38 év. 2019-ben in­­dult a Zöld falu program, amiben szintén nagyot léptek előre a 2021-es évben. Azt tűzték ki célul, hogy 2024-ig a település minden közintézményét átállítják napelemes energiára. A közelmúltban kerültek napelemek a zöldóvodára, így már csak a sportcentrum és az iskola van hátra az intézmények kö­­zül. Ezekre a be­­ruházásokra is pró­­bálnak 2022-ben pályázati forrást találni. 

Az eszközállomány megújítására is elnyertek egy 15 millió forint értékű pályázatot, amiből egy Ferrari multifunkcionális kistraktort vásárolt a falu önkormányzata. Ezt a járművet sok dologra be lehet majd vetni a kübekházi köztereken, a fűnyírástól a hóeltakarításig. Szintén pályázaton nyerték el a lehetőséget 30 fa – magas kőris – elültetésére Kübekházán. A polgármester elmondta: májustól a közösségi élet is visszatért a településre, nyáron sok szép rendezvényt meg tudtak tartani. – A közösségi életet nagyon fontosnak tartjuk – hangsúlyozta a települést 19 éve vezető Molnár Róbert: Kübekháza a közelmúltban nemcsak virágos köztereiért vehetett át elismerést, hanem a települési identitás erősítéséért is. 

Ami a 2022-es terveket illeti, mint említettük, épül majd a bölcsőde és folytatódik a Zöld falu program a sportcentrum és az iskola napelemeivel. Az egészségügyi centrum tetejét is le szeretnék cserélni, valamint a januárban megnyíló TOP-os keretből próbálnak meg forrást szerezni a Rózsa és a Zsák utca csapadékvíz-elvezetésének megoldására. Tavaszra megújítják a Kossuth utcát, ami nagyon megsüllyedt a csatornaberuházás után – ez 35 milliós költséggel jár. További pályázati forrásokat keresnek útfelújításokra és járdaépítésre – hosszú szakaszokat kellene rendbe hozni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában