Egy Szegeden végzett kutató az űrtávcső tervezésében is részt vett

2022.01.05. 13:11

Szegedi csillagászok is dolgozhatnak majd a James Webb űrteleszkóppal

Az SZTE TTIK Fizikai Intézet Asztrofizikai Kutatócsoportjának munkatársai csillagrobbanások nyomait kutathatják majd az eddigi legnagyobb űrteleszkóp segítségével.

delmagyar.hu

Forrás: NASA/MTI

Fotó: Chris Gunn

Több mint húsz évnyi tervezést és építést, valamint több mint tíz évnyi halasztást követően végül 2021. december 25-én, közép-európai idő szerint 13:20-kor elindult a világűrbe a James Webb-űrtávcső (JWST). A JWST körülbelül egy hónap alatt éri el a végső pozíciójának számító, a Földtől mintegy másfél millió kilométerre lévő célját, közben pedig sorra hajtódnak végre a távcső kibontódásának és üzembe állásának kritikus lépései. Ha minden rendben megy, néhány hónapnyi tesztidőszakot követően a Webb-teleszkóp 2022. júniusában kezdheti meg tudományos programját.

Már az első körben, még a távcső indulása előtt több mint ezer pályázat érkezett a JWST távcsőidejére, és csak a negyedük, kevesebb mint háromszáz fér majd bele az első év mérési programjába. A magyar csillagászok is bekerültek az első körben távcsőidőt elnyerő kutatók elitjébe - köztük Szalai Tamás (SZTE TTIK Fizikai Intézet, Asztrofizikai Kutatócsoport), aki társ-témavezetőként egy, közreműködőként pedig további három nyertes pályázat révén használhatja majd a Webb-űrtávcső adatait.  – írja a Szegedi Tudományegyetem weboldalán.

A szegedi kutató és munkatársai többek között arra a kérdésre keresik majd a választ, vajon „kozmikus porgyárak”-e a nagy tömegű csillagok életét lezáró, gigantikus energiakibocsátással járó szupernóva-robbanások, vagy sem. A csillagközi térben lévő porszemcsék galaxisunkban a teljes csillagközi anyag körülbelül 1 százalékát teszik ki. Számos asztrofizikai folyamatban, többek között a molekulaképződésben és a bolygókeletkezésben is nagyon fontos tényezőnek számítanak; eredetük azonban nem teljesen világos.

Szintén nyertes pályázatok társtémavezetőjeként, illetve közreműködőjeként találkozhatunk két, ugyancsak Szegeden végzett kutató, Gáspár András és Apai Dániel nevével (ők jelenleg mindketten az Arizonai Egyetem munkatársai; Gáspár András a JWST műszereinek fejlesztési munkálataiban is részt vett).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában