Csanádalberti

2022.01.11. 11:12

Telt házas bölcsődét üzemeltet az ötszáz lelkes kistelepülés

Csanádalberti 2022-ben napelemekkel látja el a művelődési házat, újraaszfaltozza a Munkácsy utcát, eszközöket szereznek be a kül- és belterületi utak karbantartásához. Csjer­nyik Zoltán polgármesterrel beszélgetünk a tervekről és a 2021-es évről.

Kovács Erika

Forrás: Kovács Erika

Az elmúlt években a település összes intézményét felújították, energiatakarékossá alakították, így a falu jelentős összegeket spórol. Idén nyártól működik a mikrotérségi bölcsőde, amellyel az alig 500 lelkes település a helyi- és környékbeli szülőknek is segít. 

– A járványhelyzet a mi falunk életére is rányomta a bélyeget. Voltak megbetegedések, de szerencsére ebből adódó haláleset nem történt. Büszke vagyok rá, hogy nálunk 70 százalék körül mozog az átoltottság – emelte ki Csjernyik Zoltán, Csanádalberti polgármestere. 

– Legfontosabb fejlesztésünk tavaly a minibölcsőde átadása volt. Bízom benne, hogy hosszú távon, nemcsak Csanádalbertinek, hanem a mikrotérségnek is egy fontos intézménye lesz, és nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a kisgyermekes szülők munkát vállalhassanak. Mi a gyerekek napközbeni ellátása mellett hozzuk és visszük is a kicsiket. Az egyik környékbeli településre Pest megyéből költözött egy család. Ők mondták, hogy olyat még sehol nem láttak, hogy a bölcsőde teljesen ingyenes a szülőknek. Nemhogy térítési díjat és étkezést nem kell fizetni, de a gyermekek utaztatását sem. Mi ezt nem egyfajta kampányfogásnak szántuk, a jövőben is megtartjuk ezt a szolgáltatást – hangsúlyozta. 

Az önkormányzat a Magyar falu program révén a művelődési házat napelemekkel látja majd el, és egy egyedi szennyvízkezelő rendszert is kiépítenek. A Belügyminisztérium támogatásával pedig a Munkácsy utcát aszfaltozzák újra. A bel- és külterületi utak karbantartásához eszközökre is nyertek forrást. Idén is több pályázati tervük van, például a ravatalozót és környezetét hoznák rendbe, falugondnoki autót szereznének be, és a községháza elektromos rendszerét újítanák fel. 

Az önkormányzat lobbizik azért is, hogy Pitvaros és Csanádalberti között kerékpárút is épüljön. Ehhez az előzetes tanulmányok már készülnek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában