Őrzik a hagyományokat

2022.02.27. 13:55

Apátfalván füstbe ment a kiszebáb – Galéria

Apátfalván a hétvégén hagyományos kiszebáb-égetéssel űzték el a telet a művelődési ház előtt összegyűlt helybeliek. Volt persze tánc és zene is, a végén pedig forró teát és farsangi fánkot kaptak a lelkes résztvevők.

Munkatársunktól

– Égjen a tél, jöjjön a tavasz! – kántálták kórusban az apátfalvi kiszebáb-égetés résztvevői, miközben egymás kezét fogva körbetáncolták a lángoló bábut. Voltak vagy százan, és mind nagyon lelkesen vettek részt a helyi művelődési ház előtt tartott ünnepségen.

– Ez egy régi télűző népszokás – avatott be az esemény hátterébe Vargáné Nagyfalusi Ilona művelődésszervező. A szalmával kitömött kiszebábot már napokkal korábban elkészítették, a helyi óvoda konyháján pedig farsangi fánkot sütöttek és teát főztek a résztvevőknek.

 

Elégetni minden rosszat

 

A kiszebáb-égetés hagyománya régebben elevenen élt a dél-alföldi vidéken. Apátfalván az elmúlt két évben a járványveszély miatt nem tudták megrendezni, most azonban végre sikerült.

– Amit elégetünk, attól megszabadulunk – összegezte a lényeget Vargáné. És ez nem csak a leghidegebb évszakra igaz. Szokás a kiszebábra apró cetliket tűzni, amelyre félrevonulva mindenki ráírhatja mindazt a rosszat, amit szeretne hátrahagyni: negatív tulajdonságot, bánatot vagy például betegséget. Ennek jegyében elhangzott a „behozzuk az egészséget, elűzzük a betegséget” rigmus is a bábu körül.

 

Titokban kell tartani

 

– Mit írtál a cetlidre? – kérdeztük az egyik kislányt, miközben gombostűvel rátűzte a kis papírdarabot a bábura. – Az titok! – válaszolta komoly arccal. Valóban: a hagyomány szerint nem szabad elárulni, ki mit jegyzett fel, különben nem sikerül tőle megszabadulni.

 

Őrizni a múlt értékeit

 

A kiszebábot egy kis körtánc után egy-egy fáklyával Szekeres Ferenc polgármester és Csenteri Andrea gyújtotta meg, aki a bábuégetést kísérő táncházat vezette.

– Ilyenkor főleg dél-alföldi táncokat táncolunk – mondta. A falunak nagyon gazdag és alaposan feltárt tánckultúrája van, és ez Kardos István apátfalvi vőfélynek köszönhető. Csenteri Andrea egyébként harmadik osztályos kora óta táncol, manapság a makói Forgatós Táncegyüttesben ropja, és óvodapedagógusként tanítja is a kicsiket.

– Apátfalvának nagyon komoly népi hagyományai vannak: nem csak a tánc, de például a citerázás vagy a hímzés is. Ezeket őrizni kell. Fontos, hogy mindezt a mai fiatalság is megismerje és később tovább tudja adni – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában