Helyi közélet

2022.02.23. 18:00

Cserkészet: jobbá tenni a világot!

Az életre­való, elkötelezett, kiegyensú­lyozott, boldog fiatalok és ál­­lampolgárok nevelésének céljá­val működő, önkéntes ifjúsági mozgalom alapítójának születésnapját, egyúttal világnapjukat ünnepelték kedden. Ennek apropóján a 45 fős vásárhelyi 112. Kubinyi Zoltán Cserkészcsapat mutatkozott be a Németh László Városi Könyvtárban.

Munkatársunktól

Jelszavuk a Légy résen!, egyik fő szempontjuk a cselekedve tanulás. Alapelvük többek között, hogy a cserkész ahol tud, segít, szereti a természetet, jó az állatokhoz, feltétlenül igazat mond, testben és lélekben tiszta. Legismertebb jelképük a térképeken az észak jelölésére használt liliom, amely megmutatja a helyes utat. A stilizált virág három szirma a cserkészfogadalom három részét jelképezi: a kötelességteljesítést, a segítőkészséget és a törvénytiszteletet. 

A cserkészek egymással bal kézzel fognak kezet, jobb kezük három ujját tisztelgésre emelve, ez jelképezi kötelességeiket Istennel, hazájukkal és embertársaikkal szemben. Magyarországon 1910-ben jöttek létre az első cserkészcsapatok, a Magyar Cserkészszövetség pedig 1912 decemberében alakult meg a budapesti Kálvin téri református templomban. Később évtizedekig tiltott volt működésük, 1989-ben alakultak újjá. 

– A cserkészetben fontos a kisközösségi munka, a hat-nyolc tagú őrscsapatok munkája, gyakran az élükön tevékenykedő, 14 évesnél idősebb vezetőket a legnehezebb megtalálnunk – fogalmazta meg lapunknak Hegyi Zsolt csapatparancsnok. Hozzátette: hetente-kéthetente tartják foglalkozásaikat, de szerveznek nagyobb tavaszi, őszi kirándulást, portyát, illetve másfél hetes, erdőben töltött nyári tábort. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában