Helyi közélet

2022.03.07. 16:00

Megváltoztatták a történelmet a diákok Szegeden

A Mathias Corvinus Collegium szegedi központjában tartották meg szombaton délelőtt az Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny regionális fordulóját. A rendhagyó történelemversenyből három szegedi csapat jutott tovább az országos döntőbe.

Timár Kriszta

20220405 Szeged Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Különleges programot tartottak szombaton a Mathias Corvinus Collegium szegedi központjában. Az Országos Középiskolai Problémamegoldó Versenyen 9–13. évfolyamosok vehettek részt, akiknek háromfős csapatokban kellett elméletben megváltoztatniuk a történelem menetét. 

 

Balázs Marcell szervező elmondta, a diákoknak egykori döntési helyzeteket kellett újragondolniuk, prezentációjukban pedig arról kellett beszélniük 10 percben a zsűrinek, milyen javaslatot adnának a döntéshozónak az addig elérhető információk alapján, ami más irányba indította volna el a folyamatokat. 

 

A versenyre több mint 200 csapat jelentkezett, két online fordulóból jutottak a regionális körbe. Ezt rendezték szombaton Szegeden, 13 csapat részvételével. Izing Máté, a SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanára, a zsűri egyik tagja kiemelte, ez a verseny olyan plusztudást és képességeket ad, amit az iskolában nem lehet megszerezni. Hasonlóan vélekedtek egyébként a versenyzők is. 

 

– Itt nemcsak az elméleti tudásunk fontos, hanem más készségek is. Sokszor beszélünk arról, mi lett volna, ha. Itt most erre lehetőségünk volt, hogy átgondoljuk – mondta Dervaderics Zita, aki két osztálytársnőjével a Deák Ferenc Gimnáziumot képviselte ezen a megmérettetésen. A lányok egyébként matematika-angol szakra járnak, de mint mondták, itt logikai készségüknek nagy hasznát veszik, a történelmet pedig egyébként is szeretik. 

 

A feladat mindenki számára ugyanaz volt: arról kellett beszélni, hogy a 2. világháború utáni helyzetben, amikor a Szovjetunió az általa felszabadított országokat kommunista típusúra akarta átalakítani, azt hogyan lehetett volna akkoriban megakadályozni. Az országos döntőbe a legjobb 4 csapat juthatott be minden régióból, így ott összesen 32 csapat csap majd össze. 

 

Megyénket a szegedi forduló eredménye alapján a Deák Ferenc Gimnáziumból kettő, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumból egy csapat képviseli majd. A negyedik továbbjutó a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium csapata lett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában