Helyi közélet

2022.03.31. 14:30

Olvasónk esete a gépjárműadóval

Olvasónkhoz a postás március 16-án délelőtt vitte ki a gépjárműadós levelet, benne a csekkel, alá is kellett írni az átvételt. Előző nap járt le a befizetési, utalási határidő. Megkérdeztük a NAV-ot, mi történhetett?

Kovács András

Olvasónk nem csúszott le a határidőről, időben utalta a legutóbb is fizetett összeget, ami fél évre 6500 forint volt. A késve kapott csekken viszont csak 4760 forint szerepelt fél évre. Megkérdeztük a NAV-ot, hogy a február 18-i dátumú levél miért ilyen későn ért célba? Kíváncsiak voltunk arra is, hogy csökkenhet-e a gépjárműadó, illetve van-e teendője az olvasónak a pluszbefizetés miatt, vagy beszámolják majd neki? 

 

A NAV válaszából kiderült, az adózó határozatot vett kézhez papíralapon március 16-án, ami azért történhetett, mert a hivatal olvasónk ügyfélkapus tárhelyére már kézbesítette azt 2022 februárjában, ahol azt vélhetően nem nyitotta meg. 

 

– Ha az olvasó határozatot kapott a tárhelyére, és azt tíz napon belül nem töltötte le, ezt követően papíralapon is kézbesítette azt neki a NAV a Magyar Posta Zrt.-n keresztül. A kézbesítés időtartamára nincs ráhatásunk – írta lapunknak az adóhivatal. 

 

Fontos, hogy mi­­után határozatról volt szó, a fizetési határidő annak kézhezvételétől indul, az esedékesség a határozat véglegessé válásától – a tizenöt napos fellebbezési határidő leteltétől – számított 15. nap. Tehát a 16-án kézhez vett határozat esetén olvasónk április 16-ig fizethetné meg a gépjárműadót, ha nem utalta volna már korábban. 

 

Megtudtuk, a gépjárműadó személygépkocsik és motorkerékpárok esetében három­évente csökken, minél idősebb a „járgány”, annál kevesebbet kell fizetni. 16 éves kortól a fizetendő adó összege már változatlan az évek előrehaladtával. Kiderült, a pluszösszeg – tartozás hiányában – túlfizetésként jelentkezik olvasónk számlájának gépjárműadó-fejezetén, és erről rendelkezhet is. 

 

Kérheti a kiutalását vagy átvezetését, ha nincs köztartozása. A NAV javasolja, mindenki éljen az elektronikus ügyintézés nyújtotta lehetőségekkel, használják az ügyfélkapus tárhelyüket. Ezzel a hivatali küldeményekről gyorsan, időben tájékozódhatnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában