Helyi közélet

2022.04.10. 15:01

Ősök nyomdokain: tanyanap a Dani családnál - Az élet egy bogárzói juhászatban (Galéria)

A bogárzói cigája törzstenyészet napi munkájába pillanthattak be az érdeklődők Dani Jánosék tanya napján szombaton. Eközben, a kuvasz ősi munkakörnyezetében tartotta tenyészszemléjét a szatymazi Hunnia Kuvasz Tenyésztői és Kulturális Egyesület.

T. Sz.

Makó-Bogárzó – 2022.04.09. Bogárzói tanya nap Dani János tanyáján. Képen: Juhászok ünneplőben. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Minden eddiginél többen látogattak el Dani Jánosék Makó-Bogárzói gazdaságába, ahol már legalább a tizedik hasonló tanyanapját tartotta a neves pásztor felmenők tudását őrző család. Mint azt a házigazda napindítójában elmondta: családi írásos legendárium szerint 220 éves juhász történetük. Elődeik fejős juhászként éltek, az ő nyomdokain haladva Daniék ma is hagyományos módon fejnek naponta kétszer. Mintegy 95 hektáron gazdálkodnak, ebből mindössze 13 hektár szántóföld, a fennmaradó részt legeltetéssel hasznosítják. Állományuk egy részét a tejelő cigája juh adja. Az Alföld déli részén, Hortobágyon és Szerbiában tenyésztett  edzett, ellenálló és élelmes fajta. Védett és őshonos, tenyésztése a génmegőrzést szolgálja. A kifejlett kosok 90-120 kilósak, az anya állatok pedig 60-70 kilogramm súlyúak.

 

Délelőtt mindjárt fejési és nyírási bemutatóval indult, hagyományos technikával, a díszbe öltözött gazda irányításával. Valamivel később felesége, Zsuzsa tartott gomolya készítés bemutatót. Vendégül látták a Csurgó Hagyományőrző Néptánccsoportot, akik szatmári és rábaközi táncokat adtak elő, Valamint Török Dezső magyar táltost, csontkovácsot is. A vendégek között pedig végig ott sertepertélt Maci, a néhány hónapos kuvasz kölyök, aki január végén került a Dani juhászatba a szatymazi Hunnia Kuvasz Tenyésztői és Kulturális Egyesület Elhelyezési és Tenyésztői Programjában. A kecskeméti Három Fehér Kutyatenyészetből származó kölyök így fajtája eredeti munkakörnyezetében szocializálódhat, fejlődését folyamatosan követik. Nem véletlen, hogy a tanyanapon tartotta kihelyezett tenyészszemléjét az ETSZ. Mint az a programot a Hunnia Kuvasz Egyesület megbízásából irányító Bednárik János tenyésző lapunknak elmondta: a helyszínnel azt képviselték, hogy igenis van helye ennek a fajtának a mai világban. A kuvasz egyre ritkábban mutathatja meg magát ősi munkaterületén, holott fajtájának az egész napos feladat szinte nélkülözhetetlen. Őrző-védőként valódi feladatokat igényel. 


 

Címkék#Bogárzó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában