Helyi közélet

2022.04.12. 16:30

Partifecskék költözhetnek tavasszal az építkezésekre

F. J.

Április második felétől ismét egy madárvédelmi nehézséggel kell szembenéznie a lakosságnak és az önkormányzatoknak. A tavasszal hazaérkező partifecskék előszeretettel köl­­töznek be épületalapokba, építési földhányásokba. Ilyen esetekben hónapokra le kell állítani a munkálatokat, mert a munkavégzés a teljes kolónia, a tojások, a kotló, etető madarak, a fiókák pusztulását okozhatja. 

 

Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Csongrád-Csanád megyei csoportjának titkára arról számolt be lapunknak, hogy ez rendszeresen visszatérő probléma, ezért is hívják fel rá évente a figyelmet. Minden évben van egy-két eset a Dél-Alföldön, amikor az MME-től kérnek se­­gítséget, jellemzően építkezéseknél, homokbányáknál. Vagy az építésvezető jelez, vagy jóérzésű emberek, akik féltik a madarakat. 

 

Jó tudni, hogy ezeket az eseteket viszonylag egyszerűen meg lehet előzni. Az MME a rézsűzés mellett egy mindenhol alkalmazható, olcsó megelőző módszert ajánlott az érintetteknek. Azokat a földfalakat, amelyekbe beköltözhetnének a parti fecskék, ponyvával vagy Raschel-hálóval kell letakarni, ha akár egy napig is nincs mozgás a területen. 

 

Április második felétől május közepéig-végéig, de akár még júniusban is előfordulhat, hogy a hétköznap kiásott épületalap gödör függőleges falába, friss vagy az előző évekből maradt építkezési földhalmának leszakadt, letermelt oldalába, kábelaknákba és -árkokba több tucatnyi, de akár százas nagyságrendben költöznek be partifecskepárok. 

 

Ha ez megtörténik, ahogy fentebb ír­­tuk, az építkezés nem folytatható, mert a kolóniák védelmet élveznek. Az MME elindította a partfalakban fészkelő partifecskék – és a hasonló költési viselkedésű gyurgyalagok – költését segítő akcióját is. A téli időszakban erodálódott, egy-két méter magas partfalak március–áprilisi függőlegesre faragásával bárki fészkelőhelyet biztosíthat a kolóniák számára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában