Szegedi hírek

2022.05.06. 14:29

Botka Lászlóék meghátráltak

Botka László meghátrált, így nem változik komolyabban a város Szervezeti és Működési Szabályzata. Árat emelhetnek a taxisok, és az új lakásrendeletet is elfogadta a szegedi közgyűlés pénteki ülésén.

Nem sikerült a demokrácia korlátozása a városvezetésnek. Fotó: Karnok Csaba

Csendesebb volt a vártnál a pénteki szegedi közgyűlés, ami annak köszönhető, hogy a Botka László-féle városvezetés meghátrált néhány dologban. Nem vezették át ugyanis a Szervezeti Működési Szabályzat bizottságok elé került változásait, mert azok gyakorlatilag a baloldalnak sem tetszettek. Terv volt egyebek mellett, hogy a mostani havi egy helyett csupán évi hat közgyűlés legyen. Vagyis a képviselők a mostani tizenkét alkalom helyett csupán hatszor tudnának érdemben a városvezetéshez szólni. 

Ezt végül is úgy tették bele a rendeletbe, hogy minimum hat közgyűlést kell évente tartani. Az pedig kikerült a tervezetből, hogy a polgármester megvonhatta volna a szót attól a képviselőtől, aki szerinte méltatlanul szólalt volna fel a közgyűlésben. Haág Zalán a KDNP frakcióvezetője és a fideszes Bartók Csaba azért ugrott össze a polgármesterrel, mert szerintük még mindig nem tudják pontosan, hogy milyen rendeletről döntenek. A képviselők szerint egyébként rendszeres gyakorlat az, hogy nem kapják meg időben a módosított előterjesztéseket, így – ahogy Haág Zalán fogalmazott – sokszor itt a piros, hol a pirost játszanak szavazáskor.

A taxisok akarták

Hatályon kívül helyezte pénteken a Szegedi Közgyűlés azt a rendeletet amiben korábban a taxitarifákat maximalizálta. Ez pedig azt jelenti, hogy a városban dolgozó taxisok és taxitársaságok kedvük szerint emelhetnek a tarifákon, igazodva például az üzemanyagárakhoz. Botka László polgármester azt mondta, hogy a rendelet hatályon kívül helyezése nem az ő ötletük volt, hanem a taxisok keresték meg a várost azzal, hogy már nem éri meg nekik szolgáltatni. 

Ezzel egyébként a fideszes Tápai Péter nem értett egyet, szerinte tovább kellett volna egyeztetni a taxisokkal. Botka László polgármester viszont azt mondta, hogy más, Szegedhez hasonló városban sincs maximálva a viteldíj.

Kellett egy új rendelet

Igyekezett az önkormányzat rendbe tenni az amúgy igen bonyolult lakásrendeletet. Ezért írtak egy újat, amiben megfogadták egyebek mellett a Kormányhivatal ajánlásait. Kovács Tamás gazdasági alpolgármester azt mondta, hogy mostantól a jövedelmi viszonyokhoz igazítják a lakbérkedvezményeket. Abban is változik a rendelet, hogy aki elfelejti, hogy lejárt a szerződése, és hosszabbítani szeretne, az a szerződés lejárata után még 60 napig megteheti ezt, nem válik azonnal jogcím nélküli lakáshasználóvá.

Jogsértőre sikerülhetett

A fideszes Német Ferenc arról beszélt, hogy szerinte a korábbi rendelet súlyosan jogsértő volt, de ez a mostani sincs rendben, mert – ahogy fogalmazott – megszűnt szociális rendeletnek lenni. Szerinte mostantól mindenki költségelven bérelhet lakást, maximum valamilyen kedvezményt kaphat.

Az ugyancsak fideszes Chovanecz Kata a lakásrendeletről azt mondta, hogy nem átlátható, ráadásul szerinte szociális alapon már csak komfort nélküli ingatlanokat adnának ki. Ezeken kívül pedig a többit költségelven adná ki az önkormányzat. A képviselő azt mondta, hogy jelentős áremelkedések jöhetnek az új lakásrendelet miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában