Ünnepelt a makói múzeum

2022.05.18. 14:20

Falirajzok elkészítésére invitálták a gyerekeket Makón

Duplán ünnepli a Múzeumok Világnapját a makói intézmény: a gyerekeket falirajzok készítésére invitálta, emellett egy kisfilmet is készítettek gyűjteményének egyik érdekes darabjáról.

SZ.I.

A gyerekek nagyon élvezték, hogy rajzolhattak a múzeum falára. Fotó: Nagy Gábor/József Attila Múzeum

Az, hogy ezen a napon diákokat kérünk meg, hogy rajzoljanak a téglakerítésünkre, már régi hagyomány – mondta Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Múzeum igazgatója. Korábban például Lesznai Anna virágait, vagy a beporzást végző rovarokat, lepkéket rajzolták le. Ezúttal az volt a gyerekek feladata, hogy nézzék meg a skanzen legújabb, közlekedéstörténeti kiállítását, majd egy kvízjáték után aszfaltkrétával örökítsék meg az ott látható szekereket, kocsikat, szánokat.

Az a tapasztalatunk, hogy a gyerekek a direkt feladatoktól húzódoznak, rajzolni viszont, pláne egy nagy falfelületre nagyon szeretnek – tette hozzá az igazgató. Így borították el a szebbnél szebb rajzok szerda délelőttre a téglakerítést – de van még hely, ma is jönnek csoportok.

A megemlékezés másik módjához az ötletet a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének felhívása adta, amelyben azt kérték minden tagszervezettől, küldjenek fotót vagy kisfilmet a számukra legkedvesebb műtárgyról, vagy a múzeum valamely jeles személyiségéről. Makón arról az apátfalvi gondolkodószékről készült egy rövid alkotás, amelyet elsőként vett lajstromba az intézmény egykori legendás igazgatója, Tóth Ferenc. A kisfilmet a makói videóműhely vezetője, Czibolya Kálmán készítette és látható az intézmény közösségi oldalán, illetve honlapján is. Természetesen részévé vált annak a közös filmnek is, amely mind a 26 csatlakozott intézmény darabjait bemutatja.

A szívünkhöz közel áll Feri bácsi, és úgy gondoltuk, fontos tudni, mivel indult az ő igen gazdag munkássága – indokolta a választást Szikszai Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában