Helyi közélet

2022.05.17. 12:15

Fejlesztik a szelektív hulladékgyűjtést

A Kisteleki és a Mórahalmi járásban, illetve Domaszéken és Szatymazon uniós támogatást is igénybe véve fejlesztik a hulladékgazdálkodási rendszert, főként az elkülönített, vagyis a szelektív gyűjtésre fókuszálva. A beruházás főbb elemeivel ismerkedünk most meg.

Munkatársunktól

A 4,3 milliárdos beruházás a szelektív hulladékgyűjtést is fejleszti. Archív fotó: Kuklis István

A Széchenyi 2020 programban a Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás 3,8 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert A hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése a Mórahalmi és Kisteleki járásban, illetve Domaszék és Szatymaz településen, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre elnevezésű KEHOP-projekt megvalósítására – áll a témában kiadott sajtóközleményben. 

A beruházás összesen mintegy 4,3 milliárd forintból valósulhat meg, melyet 89,7 százalékban az Európai Unió, míg a fennmaradó részt a központi költségvetés finanszírozza. A projektben a támogatásból a Homokháti Önkormányzatok Kistérségfejlesztési Társulása, 14 település részesül és hajt végre beruházást a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. konzorciumi vezetésével és irányításával. A fejlesztésben 7 úgynevezett újrahasználati csarnok épül Kisteleken, Forráskúton, Domaszéken, Ruzsán, Szatymazon, Újszentivánon és Zsombón. 

Mórahalmon jön létre az egyik legnagyobb beruházása a projektnek: egy évi 1200 tonna kapacitású válogatómű épül, és a meglévő átrakóállomás, valamint a bálatároló szín fejlesztése valósul meg a már említett büdzséből. A tervezett új válogatómű egy 1650 négyzetméteres csarnok 150 négyzetméteres szociális épületrésszel, mérlegkezelőkkel, irodákkal, szociális blokkal, valamint hulladékválogatási technológiával kialakítva. 

A projekt célja a hulladékgazdálkodási rendszer átalakításával az említett területen megfelelni az országos elvárásoknak a tervben előírt kötelezettségek teljesítésével. A beruházás, a fejlesztés hozományaként az elkülönítetten gyűjtött hulladék mennyisége növekszik a gyűjtőedények és járművek használatával. A projektterületen az egységes színvonalú szolgáltatás megvalósítása, valamint a napi működés zavartalansága érdekében 37 konténer és közel 36 ezer gyűjtőedény, 26 jármű, illetve 9 mobil rakodógép beszerzése is szerepel az elképzelésekben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában