Szegedi hírek

2022.05.29. 17:12

Hősökre emlékeztek Szegeden is

Újra a Szegedi Bajtársi Klub szervezte a megyeszékhelyen a hősök napi ünnepséget: az Aradi vértanúk terén vasárnap műsorral és koszorúzással emlékeztek azokra a magyar katonákra és civilekre, akik az életüket áldozták Magyarországért.

Az I. világháborúban 660 ezer ember halt hősi halált. Fotó: Karnok Csaba

Csepi László, a Szegedi Bajtársi Klub vezetője elmondta, hogy a magyar hősök emlékünnepén nem csak azokra emlékeznek, akik esküjükhöz híven haltak hősi halált, hanem azokra is, hanem a harcok idején életüket vesztett polgárokra is.

Marjanucz László történész pedig arra emlékeztetett, hogy az I. világháborúban több mint 3 millió magyar harcolt. Közülük 660 ezer ember halt hősi halált, fogságba több mint 700 ezer katona esett, és ugyanennyien szenvedtek valamilyen sebesülést is.

Marjanucz László. Fotó: Karnok Csaba

 Magyarország az I. világháborúban népessége több mint 3 százalékát vesztette el, rájuk is emlékezünk most 

– fogalmazott a történész.

Az elesett magyar hősök emlékezetét először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe, Abele Ferenc vezérkari őrnagy kezdeményezésére. Abban az időben állt fel a Hősök Emlékét Megörökítő Országos Bizottság, amelynek feladata a települések emlékműállítási programjának lebonyolítása volt.

Minden évben május utolsó vasárnapján emlékezünk az elmúlt ezredév magyar hőseire, a halottakra, a sebesültekre és a hadifogságba került magyar emberekre.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában