Szegedi hírek

2022.06.23. 14:03

Áder János, Besenyei Péter és Erdei Zsolt is Szegeden horgászik - Fotók

A Maty-éri Kajak-Kenu pályán rendezik meg június 23-án a Magyar Horgászat Nagyköveteinek IX. Találkozóját és Horgászversenyét, melyen híres színészek, sportolók és politikusok is összemérik tudásukat. Áder János is botot ragadott, a verseny előtt lapunknak elárulta mi volt eddig a legnagyobb fogása.

Fotó: Sandor Judit

A sporthorgászat hazai népszerűsítésének egyik fontos eseményét, a Magyar Horgászat Nagyköveteinek IX. Találkozóját és Horgászversenyét rendezik meg csütörtökön a Maty-éri Kajak-Kenu pályán.

A Magyar Országos Horgász Szövetség programjára tizenhárom nagykövet kapott meghívást, közülük nyolcan vesznek részt a megmérettetésen: Áder János, hazánk volt köztársasági elnöke, Besenyei Péter magyar műrepülő versenyző, Bokor Károly horgász szakíró, Csőre Gábor, Jászai Mari-díjas magyar színművész, Erdei Zsolt, becenevén "Madár" egykori profi ökölvívó világbajnok, Straub Dezső Jászai Mari-díjas magyar színész, Szűcs Lajos, Pest megye 7. választókerületének országgyűlési képviselője, valamint Trokán Péter Jászai Mari-díjas magyar színművész.

Dérer István, Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnökhelyettese a verseny megnyitóján elmondta, mintegy 40 világ- és Európa-bajnok van jelen a horgászsport részéről, hazánkban összesen 89-en rendelkeznek ilyen címekkel, ez pedig a többi sportág összevetésében is komoly eredmény. Kiemelte, sok száz eseményük van egy évben, de mindegyikben van egy közös pont, a tenni akaró közösség, valamint a természet, a vizek és a halak iránti szeretet.

Megjegyezte, a hazai horgászat jóval több a halgazdálkodásnál, hiszen az szól a haltermelésről, a halas oktatásokról és kutatásokról, a horgászcikk kereskedelemről és alapanyaggyártásról, valamint a horgászturizmusról is. De ha figyelembe vesszük a rekreációt, a sportot és az egészséges halfogyasztást, akkor még szélesebb az érintettek köre – tette hozzá. A horgászat része a halőri feladatok ellátása, a környezet fenntartása, a vízminőség védelme és a őshonos halfajok visszatelepítése is – mutatott rá.

A 10 és 14 óra között zajló versenyen 8 nagykövet vesz részt, a támogató kategóriában 31, az élversenyző kategóriában pedig 38 horgász méri össze tudását. A versenyzők figyelmét még a megnyitón felhívták arra, hogy hazánkban az idei évtől tilos a halakat a szemüregüknél megfogni. A horgászok szerint a Maty-éren bőséges fogások lesznek, ezért a mérlegelés biztosan eltart majd legalább egy órán át.

Áder János a verseny előtti percekben lapunknak arról beszélt, hogy az elmúlt éveben jelentősen megnőtt a horgászok száma hazánkban, már több 700 ezren vannak azok, akik rendszeresen jegyet váltanak és hódolnak ennek a szenvedélynek. 

Hangsúlyozta, a horgászat versenysporttá nőtte ki magát, egyre többen vannak azok a fiatal korosztálytól kezdve egészen a szeniorokig, akik Európa- vagy világbajnokságon érnek el helyezéseket.

Hazánk korábbi köztársasági elnöke beszélt arról is, hogy Magyarország is egyre több nemzetközi versenynek ad otthont, a Maty-éren is rendeztek már ilyet, a külföldről érkező horgászoknak pedig tetszik a magyaros vendéglátás, örülnek a halbőségnek és a versenykörülményekkel is elégedettek.

Hozzátette, emlékezetes volt számára az a Maty-éri verseny, mely előtt egy félórával leszakadt az ég, de ezt követően egy szép, 3 kilós amurt sikerült kifognia. De nem ez volt a legnagyobb fogása, idén megdöntötte az egyéni rekordját egy 17 kilós ponttyal, azonban ezt nem verseny során fogta – magyarázta.

Az eredményeket 16 óra körül hirdetik majd ki, a dobogós helyezésekről lapunk is beszámol majd a délután során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában