Helyi közélet

2022.06.14. 11:45

Elkészült, de nem befejezett a könyv

Már az Árpád-korban is létezett település Csongrádtól délre, a Tisza jobb oldali partján: László Gyula feltárásainak köszönhetően honfoglalás kori település nyomaira is bukkantak Felgyő környékén.

Egyelőre csak a könyvtárból kölcsönözhető. Fotó: Felgyői Önkormányzat

A falu régmúltba visszanyúló történetét most egy pályázat segítségével időrendi sorrendbe szedték, és egy könyv formájában ki is adták Felgyőn. 

Az ötletgazda a Geda-halom Egyesület Gyöngyössy Orsolya néprajzkutatót kérte fel a falukönyv elkészítésére. A helyi adatok és mellékletek összeállításában Törköly Lajosné segítette a munkáját, de a végleges változathoz a felgyői lakosok is sok segítséget nyújtottak. A falu kronológiáját fényképes mellékletekkel is kiegészítet­ték, amelyhez a felgyőiek időnként egy-egy személyes történettel is hozzájárultak. 

 Régi igény volt már egy ilyen kiadványra, a helyiek is nagyon örülnek, hogy elkészült a falukönyv. Az adatgyűjtés során a több generáció óta itt élő családok meg tudták osztani az emlékeiket, a faluhoz kötődő élményeiket. A könyvben így az itt élő emberek sorsa elevenedik meg a lapokon 

– magyarázta Tihanyi Gabi közösségfejlesztő. 

A Felgyő történetét bemutató könyvben egészen napjainkig követhetőek a falu életét befolyásoló események. Ugyan a Felgyői Falukönyv 2019-es adattal zárul, de még sincs vége: folyamatosan kiegészíthető és évről évre követhető lesz a falukönyv. 

A kiadványt egyelőre a helyi könyvtárból lehet kikölcsönöz­­ni, igény szerint készítenek be­­lőle majd újabb példányokat. Emellett egy honlap is készül, ahol online is fel lehet lapozni a falukönyvet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában