Külföldi diákok és tanárok vendégeskednek a Bethlen-gimnáziumban

2022.06.29. 18:23

Profit helyett a társadalmi jóért vállalkoznak

Extraprofit helyett a társadalmi hasznosság a szociális vállalkozás fő jellemzője. Erről tanulnak a vásárhelyi Bethlen-gimnáziumban külföldi vendégek a házigazdákkal közösen egy uniós projekt keretében.

Tábori Szilvia

Külföldi diákok és tanárok vendégeskednek a vásárhelyi Bethlen-gimnáziumban. Fotó: Tábori Szilvia

Az úgynevezett szociális vállalkozáshoz szükséges alapvető munkáltatói kompetenciákról, a szektor jellemzőiről,  érzékenyítési lehetőségekről tanulnak, ötletelnek egy teljes hétig magyar és külföldi diákok és pedagógusok Hódmezővásárhelyen. Görög, török, szlovén tanulók, illetve tanárok vendégeskednek a Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégiumban. A négy ország közös, uniós programját magyar részről a Bethlen-gimnázium és a Tudás Alapítvány koordinálja. A résztvevők olyan munkahelyteremtő ötletekről gondolkodnak, amelyeknél a profitérdek helyett a szociális segítség az elsődleges. Ezzel esélyt teremtve például a csökkent munkaképességű dolgozóknak arra, hogy megtalálják helyüket a munkaerőpiacon.

Az, hogy a társadalom hasznos tagjai lehetünk, hogy dolgozhatunk, mindannyiunknak fontos, a fizikai, illetve mentális hátrányból indulóknak nem kevésbé – hangsúlyozta Simonné Bereczki Sára, a projekt koordinátora lapunknak. Hozzátette: a szociális vállalkozások léte erősödik a gazdaságtörténetben, fejlődőben az elsősorban nem profitorientált hozzáállás. A projekt résztvevői éppen azon ötletelnek közösen, miként erősíthetik meg a szemléletváltást, milyen oktatási kereteket teremthetnének az érzékenyítéshez. A szociális vállalkozások jellemzője, hogy a gazdasági helyett a társadalmi hasznosság érvényesül, mind a termékek, mind a foglalkoztatottak oldalán. Nem szükségszerű, hogy ne termeljenek hasznot, de az extra nyereség elmaradhat. A programban résztvevők már működő, pozitív példákat összegyűjtve gondolkodnak a további lehetőségeken. A vállalkozói indíttatás különbözteti meg másoktól. 

Zsóri Levente, Szabó Hédi, Csipak Szonja és Borbély László a Bethlen-gimnázium egyik tizedik osztályából ballagó diákjai. Az ismeretterjesztő anyagokon túl a csapatmunka adta a feladatok gerincét: minden nap változó összetételű, görög, török, szlovén és magyar csoportok dolgoztak együtt. Az egyik legkreatívabb feladatként a saját szociális vállalkozás indítását említették. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában