Helyi közélet

2022.06.29. 16:43

Vásárhelyen négy alpolgármester van

Negyedik alpolgármestert választott tegnap a vásárhelyi közgyűlés, a Kis Andrea visszahívására vonatkozó előterjesztést még az ülés elején levették a napirendről. Mint tegnap portálunk is hírül adta, megválasztották a Tornyai-múzeum új igazgatóját is.

Kovács Erika

Archív fotó: Kuklis István

A fideszes képviselőkre próbálta hárítani a felelősséget Márki-Zay Péter polgármester, amiért a közgyűlés nem tudta visszahívni Kis Andreát az al­­polgármesteri tisztségéből. Mint arról beszámoltunk, a Fidesz előre bejelentette, hogy a városhoz méltatlan politikai könyökharcban és a negyedik alpolgármester megválasztásának bohózatában nem vesznek részt. A közgyűlésen Márki-Zay Péter polgármester rájuk tolt minden felelősséget, szerinte a Fidesz miatt nem lehetett leváltani Kis Andreát, holott a saját támogatói között sincs meg a többsége ebben a kérdésben. 

A szervezeti és működési szabályzat módosítása után titkos szavazással negyedik alpolgármesternek választották Gyöngyösi Ferencet, akinek illetménye 1 millió 40 ezer forint lett, illetve jogosult további 156 ezer forintos költségtérítésre is. 

Kis Andrea gratulált Gyöngyösi Ferencnek. 

– Immár egy nő helyett 3 férfi állhat helyt. Jó munkát kívánok – tette hozzá Kis Andrea. 

Gyöngyösi alpolgármesterré választásával megüresedett a pénzügyi bizottság elnöki posztja. Márki-Zay Gyutay Katalin (MMM – Tiszta Vásárhelyért) képviselőt jelölte, s külsős tagként Kendi Imre építési vállalkozó is bekerült volna a grémiumba. Ehhez azonban nem lett meg a minősített többség, mert 7 igen mellett Kis Andrea, Krupiczer Ferenc és Otlokán Mihály is tartózkodott. A testület így egyelőre elnök nélkül működik. 

A közgyűlés döntött a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ fő­­igazgatójának személyéről is. A posztra ketten pályáztak, Miklós Péter, aki korábban igazgatója volt a Tornyainak, illetve a múzeum és a művelődési központ összevont intézménynek. A másik jelölt Gál Boglárka volt, aki ugyancsak mű­­velődésszervezési területen dolgozik. 

A közgyűlés Miklós Pétert választotta főigazgatónak, havi bruttó 650 ezer forintos fizetéssel. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában