Az első vonatok 78 évvel ezelőtt június 25-én indultak el Szegedről Auschwitz felé

2022.06.26. 19:31

Zsidó mártírokra emlékeztek az egykori téglagyári gettónál

Munkatársunktól

A holokauszt áldozataira emlékeztek a zsidó hitközség tagjai a Cserzy Mihály utcában. Fotó: Karnok Csaba

Koszorúzással emlékeztek a holokauszt szegedi mártírjaira vasárnap az egykori téglagyári gettó bejáratánál emelt emlékoszlopnál. A halálba küldött munkaszolgálatosok, deportáltak emléke előtt a szegedi zsinagógában pedig gyászistentiszteleten hajtottak fejet.

Az egykori téglagyár helyén kialakított táborban kilencezer szegedi és környékbeli zsidót zsúfol­tak össze 1944 júniusában, Hódmezővásárhelyről, Makó­ról és Kiskunhalasról is hoztak ide embereket, akiket aztán június 25-e és 28-a között három vonat Strasshofba és Auschwitzba vitt a táborból. Az 5600 szegedi zsidó közül 2091-en a holokauszt áldozatai lettek, míg 612-en a munkaszolgá­­lat közben vesztették életüket.

A gettósításra vonatkozó polgármesteri rendeletet 1944. május 17-én adták ki Szegeden. A zsidók nem hagyhatták el a számukra kijelölt területet, és semmiféle kapcsolatot nem létesíthettek a külvilággal. Az Adolf Eichmann által irányított német egység a magyar közigazgatás és csendőrség aktív közreműködésével néhány hónap alatt 437 ezer vidéki zsidót hurcolt haláltáborokba. Auschwitzba napi négy szerelvény, összesen 147 vonat indult. Az első vonatok pedig 78 évvel ezelőtt június 25-én indultak el Szegedről Auschwitz felé.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában