Csongrád-Csanád megye

2022.07.12. 11:14

22 év alatt kétszer használták a babamentő inkubátort

Megyénkben 2000 óta működik kihelyezett krízisinkubátor, amelyet eddig mindössze kétszer használtak. Nem jellemző tehát Csongrád-Csanádban az, hogy az édesanya lemond a gyermekéről és inkubátorba teszi, ahogy szerencsére az sem, hogy valahol magára hagynák az újszülöttet. Érdemes tudni, hogy a krízisinkubátor használatával a szülők automatikusan engedélyt adnak a baba örökbeadására.

Kiss Anna

Csongrád-Csanád megyében egy krízisinkubátor működik, utoljára 2017-ben használták. Fotó: Gémes Sándor

Megszülte gyermekét és otthagyta a csalitosban – számolt be annak a horvátországi nőnek az esetéről a közelmúltban a Magyar Rendőrség, akit a horvátországi eszéki kórházba szállítottak, ott állapították meg, hogy egy nappal korábban hazánkban életet adott egy gyermeknek, akit magára hagyott. 

A magyar rendőrök a horvát kollégáikkal együttműködve megtalálták az újszülöttet, azonban minden orvosi erőfeszítés ellenére elhunyt a gyermek. Pedig napjainkban már az ország minden megyéjében található kihelyezett krízisinkubátor.

A történtek kapcsán utánajártunk, hogy megyénkben hol található babamentő inkubátor, valamint, hogy azt milyen gyakran használják. 

Csongrád-Csanádban egy darab krízisinkubátor van az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika udvarán egy külön inkubátorházban, amelyet a Markovits Iván utca felől közelíthető meg.

A klinika igazgatója, Németh Gábor a Délmagyarországnak elmondta, 2000 óta működik az inkubátor az intézmény udvarán, a 22 év alatt pedig mindössze kétszer helyeztek el ott újszülöttet, utoljára 2017-ben.

A berendezés célja kettős: egyrészt biztosítja a megfelelő hőmérsékletet a baba számára, másrészt segítséget nyújt azoknak a szülő nőknek, akik nem tudják felnevelni a gyermeküket.

Fotó: Gémes Sándor

Azt már a kormanyhivatal.hu oldalon közzétett beszámolóból tudtuk meg, hogy nem követ el bűncselekményt az a nő, aki a gyermekét krízisinkubátorba helyezi. Fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy ha egy nő válsághelyzetbe kerül, a gyermek szempontjából az egyik legjobb döntés, hogy igénybe veszi a kültéri inkubátort. Jogi szempontból ezután még 6 hétig lehetősége van arra, hogy meggondolja magát, és jelentkezzen a gyermekéért.

Az ily módon megtalált baba bekerül az örökbefogadási adatbázisba. Mivel nem keresik a szülőket, nem kell hivatalos, jogi úton lemondani a gyermekről, mert a krízisinkubátor alkalmazásával automatikusan engedélyt adnak a baba örökbeadásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában