Szegedi hírek

2022.07.06. 15:30

A nagy meleg miatt is pusztulnak a halak

Ismét rengeteg döglött halat láthatnak az arra járók a Holt-Tiszában például Szeged-Szentmihálynál. Egy olvasónk szerint a bűz már szinte elviselhetetlen. Az Ativizignél azt mondják, hogy még tart a Holt-Tisza rehabilitációja, és a nagy meleg sem tett jót a halállománynak.

S. Z.

Az oxigénhiány nem tett jót a Holt-Tiszának. Fotó: Török János

„Amikor kint jártam a szeged-szentmihályi Holt-Tisza partján, döbbenten álltam és néztem magam elé a rengeteg elpusztult haltetem láttán, és az orrot facsaró rohadt halszag még jobban tetézte a kellemetlen, szomorú látványt.” 

Ezt írta a napokban egy olvasónk. A Holt-Tisza rehabilitációjával az Ativizig foglalkozik. Kerestük a céget, és Kozák Péter igazgató azt írta levelében, hogy jelenleg is kotorják a Holt-Tiszát a Fehérparti szakaszon. A halászat elvégzéséhez szükséges vízszint csökkentése április 1-ig megtörtént, és a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület elvégezte a halak első körös lehalászását április 1-14. között.

A vízszintcsökkentés és az alacsony vízszinttartás a hatósági előírásoknak megfelelően történt. Az extrém időjárási viszonyok, a megdőlő melegrekordok, és a vízben kialakult oxigénhiányos állapot miatt a sekély vízben rekedt halak egy része viszont valóban elpusztult. Az Ativizig szerint a döglött halakat a horgászegyesületnek kell elszállítania. Az egyesület honlapján azt írják, hogy összeszedik és el is viszik a dögöket.

Fotó: Török János

A Holt-Tisza vizének minősége nagyon rossz, ugyanis korábban a városi, illetve a hús- és galvánipari szennyvíz is tisztítatlanul folyt ide és egy része az iszapban halmozódott fel. 

A meder és a víztér is rendkívül rossz állapotban van. A szennyezés egyre súlyosabbá válását követően, 2008-tól megindult a holtág megtisztításának előkészítése. 2017-ig az iszap kotrásában látták a megoldást, majd különböző vizsgálatok megállapították, hogy bár toxikus elemek csak kis és közepes mértékben vannak jelen, a szénhidrogén-szennyezettség jelentős. 

Most úgy áll a helyzet, hogy a szakemberek folyamatosan dolgoznak a rehabilitáción, ami viszont eléggé összetett folyamat, és nem megy egyik napról a másikra. Ha viszont végeznek a munkával, jelentősen megnő a belvíz biztonság a környéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában