Szegedi hírek

2022.07.25. 18:50

Egyedülálló tudásra és kapcsolatrendszerre tehetnek szert az egyetemisták

Ingyenes nyelvórákon tanulhatnak és térítésmentes belvárosi lakhatást is kapnak azok az elsőéves hallgatók, akik részt vesznek a Mathias Corvinus Collegium Juniorképzésén. Erre augusztus 7-ig lehet jelentkezni. A képzésről az Egyetemi Program szegedi koordinátorával és a programban tanulókkal beszélgettünk.

Fotó: MCC

A Szegedi Tudományegyetemen idén első évüket megkezdő fiatalok jelentkezését várja augusztus 7-ig a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szegedi képzési központja, ami a Juniorképzés által magas színvonalú alaptudást kínál. Izing Máté Antal, az MCC Egyetemi Programjának szegedi koordinátora lapunknak elmondta, a Juniorképzés az első lépcsőfok, ami közös nevezőre hozott alaptudást biztosít hazai és nemzetközi oktatók, előadók segítségével.

Hozzátette, a fiatalok a második évtől specializálódnak, innentől már iskolarendszerben tanulnak, ahol az MCC 7 iskolája közül választhatnak, ennek pedig nem szükséges megegyeznie az egyetemi tanulmányokkal, hiszen céljuk, hogy a hallgatók minél szélesebb tudásra tegyenek szert. 

Megjegyezte, nemcsak a tudásukat építhetik a diákok, hanem a kapcsolatrendszerüket is bővíthetik, ugyanis gyakran szerveznek olyan programokat, amelyeken a budapesti, a debreceni, a győri, a miskolci és a pécsi képzési központ tanulói is jelen vannak.

Izing Máté Antal kiemelte, hatékony és nyitott gondolkodásmód alakul ki a Juniorképzésben résztvevőknél, akiknek az első év végére felsőfokú angol nyelvtudással kell rendelkezniük, melyhez ingyenes nyelvórákat biztosítanak. A nyelvórákon felül a teljes képzési paletta díjmentes, sőt térítésmentes belvárosi lakhatási lehetőséget is biztosítanak még a szegedi diákoknak is.

Fotó: MCC

Jelentkezni az MCC honlapján keresztül lehet, ahol az érettségi és versenyeredmények mellett fel kell tölteni egy önéletrajzot és egy motivációs levelet is. Ezt egy szóbeli felvételi követi, ahol a diáknak egy általa választott történelmi vagy jelenkori vitatott témában kell állást foglalnia. Közölte, a határon túlról is várnak jelentkezőket, hiszen az MCC a Kárpát-medence legnagyobb tehetséggondozó intézményhálózata.

Például Dudás Szabolcs is a határon túlról, Délvidékről érkezett Szegedre. Kérdésünkre elmondta, úgy érezte, hogy az egyetem mellett szüksége van valami pluszra tudásban és közösségre egyaránt. Mindkettőt megkapta, hiszen már az első év alatt rengeteg hallgatótársával találkozott az országból, akikkel hosszútávú kapcsolatot szeretne kialakítani. Hozzátette, számára motiváló az, amikor másokat lát az álmaikért dolgozni, ezt szintén megkapta az MCC-nél.

Szobatársa, Medgyesi Csanád szerint hazánkban is tömegképzéssé vált az egyetem, ezért ő tartott attól, hogy ha 5 év múlva megkapja a jogászdiplomát, akkor semmivel sem lesz másabb, mint a vele egyszerre Szegeden végző több tucat joghallgató. Az MCC viszont segít neki abban, hogy több legyen, és hogy megvalósítsa álmát, vagyis hazánkért dolgozzon – hangsúlyozta. Ő arra törekszik, hogy a világ több pontjáról, köztük a Harvard, az Oxford vagy a Cambridge Egyetemről érkező tanároktól elcsenjen néhány olyan gondolatot, ami által tovább tudja építeni önmagát, karrierjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában