Kiszombor

2022.07.11. 16:00

Szombaton nyit a zombori kukorica útvesztő

Ismét várja a kalandkedvelőket a kiszombori határban a kukorica-útvesztő – sorrendben ez a tizennegyedik. A szervezők ugyan féltek attól, hogy a rendkívüli aszály miatt teljesen kiszárad a növény, és emiatt nem sikerül megrendezni az évről évre töretlenül népszerű programot, de végül, ha a szokásosnál alacsonyabbra is nőttek a szárak, a labirintushoz alkalmasak lettek.

Fotó: Útvesztő Facebook-oldala

Endrész Erzsébet, a kiszombori Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör vezetője a Délmagyarországnak az előkészületekről elmondta: amint az előző 6 évben, úgy most is 4 ember vett részt a munkában. 

Az alaprajzot Bajnóczi János tervezte meg számítógéppel, majd az összesen 4 és fél kilométeres útvonalat a 4 és fél hektáros kukoricaföldön Sinka Lajos alakította ki kézi erővel, kapálva, segítséget pedig mérőszalaggal és egyéb eszközökkel Hévizi Gézáné és Endrész Erzsébet adott. A munka mintegy 200 órát vett igénybe. A helyes útvonal 2 és fél kilométeres. Aki ezt megtalálja, kényelmes sétával alig egy óra alatt a végére érhet.

Az első útvesztőt 2004-ben, Ferencszállás határában alakították ki, akkor még kukutyini kukorica-útvesztőnek hívták. Később azonban jobban megközelíthető helyre, Kiszombor mellé költözött a rendezvény, azóta is ott található minden évben. Az egyesület mindig igyekszik más-más ötlettel előrukkolni a labirintus mintáját illetően. Volt már az útvesztő boszorkány, bölény, csodaszarvas és turulmadár alakú is. Ez persze csak a légi fotókon vehető ki. 

Most Kiszombor fennállásának 775. évfordulóját köszöntik, és ennek apropóján a falu nevezetes műemlék épületei jelennek meg benne.

Kézi erővel, kapálva alakították ki az útvesztőt. Fotó: Útvesztő Facebook-oldala

A kiszombori kukorica útvesztő idén július 16-án, vagyis ezen a héten szombaton nyit, és öt héten keresztül fogadja vendégeit, azaz augusztus 20-án zár be. 

Hétköznapokon délután 4-től este 8-ig, hétvégén pedig éjfélig lesz látogatható. A korábbi évekhez képest újdonság, hogy bár a megszokott kísérő szolgáltatásokat idén is biztosítják az érdeklődőknek, külön programokat egyetlen alkalom kivételével nem szerveznek. Ez utóbbi azonban egyelőre meglepetés. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában