Illegális bevándorlás

2022.07.22. 07:00

Naponta átlagosan 500 határsértőt fognak el

Sorra kapják el az embercsempészeket és az egyre nagyobb migránscsoportokat már szerte az országban. A legtöbben továbbra is a déli határszakaszon, leginkább Csongrád-Csanád megyében próbálkoznak illegálisan Magyarországra jutni.

S.Z.

Fotó: Karnok Csaba

A magyar rendőrök osztrák és cseh kollégáikkal, valamint a katonákkal és a röszkei polgárőrökkel együttműködve több csoportban 116 határsértőt tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében csütörtökre virradó éjszaka – közölte a rendőrség honlapján. A Röszke, Szeged, Mórahalom és Ásotthalom külterületén feltartóztatott csoportok tagjai tunéziai, afgán, marokkói, szomáliai, szír, indiai és pakisztáni állampolgárnak, valamint palesztinnak vallották magukat. Igazolni azonban egyikük sem tudta magát, ezért visszakísérték őket a biztonsági határzárhoz.

Naponta sok ilyen hír jelenik meg a rendőrség honlapján, és már szinte nincs az országban olyan megyei rendőrség, amelyiknek ne gyűlt volna meg a baja az illegális bevándorlókkal. Arról pedig, hogy valójában mekkora a migrációs nyomás, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt a napokban. Bakondi György azt mondta, hogy naponta átlagosan ötszáz határsértőt fognak el, de időnként még ennél is többen próbálkoznak átjutni a határon. Felhívta a figyelmet, hogy az idén már 120 ezer embert és 900 embercsempészt fogtak el a határon; ez körülbelül háromszoros növekedést jelent az illegális határátlépők számában az előző év azonos időszakával összehasonlítva, míg az embercsempészek száma megduplázódott.

Arról pedig, hogy továbbra is a Csongrád-Csanád megyei határszakaszon próbálkoznak a legtöbben illegálisan Magyarországra jutni egyértelműen lehet következtetni a számokból. A rendőrök csak szerdán 618 határsértőt tartóztattak fel. A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök 19 esetben összesen 165 határsértőt találtak. Csongrád-Csanád megyében ennek a dupláját, összesen 354 migránst állítottak meg. A megyében Pusztamérgesnél, Mórahalomnál, Kübekházánál, Szatymaznál, Ruzsánál, Mórahalomnál, Röszkénél, Ásotthalmon és Szegeden bukkantak migránsokra. Bennük az a közös, hogy papírok, amivel igazolni tudnák magukat, egyiküknél sincs sosem. A rendőrök ezért minden embert visszakísérnek a biztonsági határkerítés szerb oldaláig.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában