Helyi közélet

2022.07.08. 20:40

Nem tudni, meddig lesz ingyenes a tramtrain

Egyelőre még nem lehet tudni, mikortól lesz fizetős a tramtrain. Találgatások vannak, hivatalosan azonban az augusztus 1-jei, egyes sajtóorgánumok által vélt időpontot még nem erősítette meg senki.

Kovács Erika

Az utasok előszeretettel használják a jelenleg még ingyenes közösségi közlekedési formát.

Fotó: Frank Yvette

A napokban megérkezett Szentesre a spanyolországi Valenciából a tizedik tramtrain szerelvény is. Az összeszerelése már majdhogynem rutinszerű. 

Jelenleg hét villamosvasút dolgozik, a nyolcadik kerékesztergáláson van – tudtuk meg Mucsi Lászlótól, a tramtrain projekt tanácsadójától. Arról is beszélt, a közlekedő autósok is egyre jobban megszokják a tramtrain jelenlétét, azonban olykor előfordulnak kisebb balesetek vagy egyéb meghibásodások.

A szerelvények a nagyvasúti pályán már 100 kilométer/órás sebességgel közlekednek. Az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat gyűjtik.

Nemrégiben Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedési államtitkára is kipróbálta a tramtraint, a napokban pedig a hivatalos Facebook-oldalán posztolt róla. Innovatív és hatékony közlekedési eszköznek nevezte, mivel a városi villamoshálózatokat kapcsolja össze nagyvasúton. „Éppen ott tud hatékony fegyver lenni a közösségi közlekedés oldalán az egyéni autós közlekedéssel szemben, ahol arra nagy szükség van, az elővárosi közlekedésben, hiszen a megspórolt egy vagy több átszállás sok utas esetében teszi versenyképessé a vasútvillamost a közúttal” – írta.

Azt is megjegyezte, hogy furcsa kettősség van a tramtrain megítélésében. „Budapestre vagy az ország távolabbi részeire elsősorban a technikai problémák, nehézségek híre jut el, ezért sokan ebből ítélnek. Valóban voltak problémák, ezt kár lenne tagadni, aki figyelemmel kíséri a híreket, láthatja, ahogy ezek fokozatosan megoldódnak. A két Csongrád–Csanád megyei városban és környékükön viszont a helyiek pontosan értik, hogy mi a jelentősége a vasútvillamosnak, mire való, és arra miért jobb, mint a busz. Nemrég személyesen is tapasztaltam ezt, és ami még fontosabb, hogy sokan használják is.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában