Árpádhalom

2022.07.24. 14:03

Nosztalgiáztak a 10. árpádhalmi MIK-en

Szombaton véget ért a háromnapos retró Megyei Klubtalálkozó (MIK) Árpádhalmon. A szervezők a 33 évvel ezelőtt megszűnt, a rendszerváltozás előtti évtized fiataljait összegyűjtő megyei kulturális programot idézték vissza az akkori és a mostani fiataloknak.

Hevesi Tamás az 1980-as években is fellépett a MIK-en, több mint 30 év után is fergeteges koncertet adott. Fotó: Kovács Erika

Az 1981 és 1989 között megrendezett találkozók résztvevői közül sokan ma már nagyszülők, a szervezők közül pedig vannak, akik már nem élnek.

Jól fogyott a sör, de balhé nem volt

A háromnapos rendezvényen megőrizték a hajdani elemeket, szerveztek kispályás focitornát és a játékokat is, utóbbin a generációk harcoltak egymás ellen.

A hajdani MIK-ek egyik résztvevője volt, aki a szervezésben, lebonyolításban is aktív szerepet kapott, az árpádhalmi Vinczéné Nagy Rozália.

 Én ebben a három napban nosztalgiáztam, hiszen a népművelői pályafutásom kezdete egybeesik a MIK indulásával 

– mondta a ma már nyugalmazott népművelő. Akkoriban Árpádhalom közös tanáccsal rendelkezett Nagymágoccsal. Szabó Tamás, Dési József és Kiss István, a rendezvény életre hívói megkeresték, hogy dolgozzon velük együtt a program előkészítésén.

Fotó: Kovács Erika

Mély vízbe dobták a népművelőt

 Azt mondták, "Fiatal kollegina, ugrás a mély vízbe!" Beszálltam a kulturális programok szervezésébe, közben megismerhettem a rendezvény hátterét is. Most, hogy megláttam a művelődési házban kiállított képeket, összeszorult a szívem. A mai napig szép emlék az az időszak. A főszervezők teljesen új megvilágításba helyezték a játékokat, ami megfogta a fiatalokat, jókat nevettek, az egész tábor egy háromnapos vidámságbomba, és egy valóságos szeretetgombóc volt 

– fogalmazott.

A táborok idejére megduplázódott Árpádhalom lélekszáma.

Amikor az első tábort meghirdették, özönleni kezdtek a jelentkezések. Akkor, meg is ijedtek kicsit a szervezők.

 Az első tábornál, biztonsági okokból, kirendelték a katonaságot. Pillanatok alatt kiderült azonban, hogy itt nem lesz szükség a rend kordában tartására, mert bár a büfének jó forgalma volt a sör tekintetében, de nem voltak balhék, így a katonáknak csak a gulyáságyú kezelésében kellett szerepet vállalniuk. A falu lakossága is elviselte a 4-500 játékokon, koncerteken jó értelemben tomboló fiatalokat. Ehhez az is hozzájárult, hogy esténként az árpádhalmiak előtt megnyitottuk a kapukat, hogy részt vehessenek a koncerteken 

– említette meg Vinczéné Nagy Rozália.

Fotó: Kovács Erika

A régi fellépők újra eljöttek

A tábornak hála, olyan koncertek jutottak el Árpádhalomra, amelyek másképp soha a szocializmus idején.

 Így vehettünk részt például Prognózis, Hevesi Tamás, Deák Bill Gyula, vagy Zorán koncertjén 

– emlékezett vissza. Azt is felemlegette, hogy abban az évben, amikor a tábor témája a honfoglalás volt, Dési József, az egyik főszervező belovagolt a fiatalok közé és azt kiáltotta: Magyarok, véreim! – az a tábor felejthetetlen pillanata volt.

A régi fellépők közül, a 33 év után újraélesztett táborban két egykori fellépő újra koncertezett, az akkor még pályája elején járó, ma már 58 éves Hevesi Tamás és a magyar blueskirály, az idén 74. évében járó Deák Bill Gyula.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában