Tanácsok nyaralás előtt

2022.07.12. 15:00

Utazás előtt ellenőrizzük a roamingkeretet

Nyugodtan használhatók a mobiltelefonok a külföldi nyaralások alatt is, ha ellenőrizzük a díjszabást és a roamingkeretet, valamint odafigyelünk arra, hogy mely hálózatra csatlakozunk. Hasznos tanácsokat osztott meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Hangsúlyozták, nem csak külföldi nyaraláskor, hanem belföldön is ügyelni kell a hálózatra.

Munkatársunktól

Illusztráció: Kuklis István

Az Európai Unió területén barangoló előfizetők védelméről a közvetlenül alkalmazandó EU-s roamingrendelet szabályai gondoskodnak, amelyeknek köszönhetően az EU-tagállamokban a mobilhasználat megfizethetővé vált. Azonban néhány fontos tényezőre oda kell figyelni azért, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleményében.

A hatóság közölte, a roamingrendelet szabályai csak az EU-s országokon belüli utazások esetén érvényesek, azaz amikor valamely EU-tagállamban nyaralunk vagy rövidebb ideig tartózkodunk. Ekkor a belföldi kiskereskedelmi áron felül semmilyen többletdíjat nem számíthatnak fel a szolgáltatók a mobilhívások kezdeményezéséért és fogadásáért, az SMS-üzenetek küldéséért, fogadásáért és az adatátviteli szolgáltatásokért sem.

Amikor az előfizető másik EU-tagállam területére lép, a szolgáltatóknak SMS-üzenetben személyre szabott díjszabási tájékoztatást kell küldeniük, amely tartalmazza az aktuális roamingdíjakat. Ez a tájékoztatás lemondható, ezért érdemes utazás előtt ellenőrizni a meglétét.

A tagállamokban az előfizető a belföldi adatkeretét használhatja felár nélkül, de a szolgáltatónak lehetősége van meghatározni egy bizonyos adatkeretet, amelyet az előfizető felhasználhat roaminghelyzetben. Azt javasolták, az előfizetők ellenőrizzék a feltételeket az utazás előtt az Általános Szerződési Feltételekben vagy a szolgáltatók mobilapplikációjában.

Közölték azt is, hogy ha egy tagállamból EU-n kívüli államba telefonálunk vagy nem EU-tagállamba utazunk, az már nem tartozik a szabályozott roaming körébe, ezekben az esetekben eltérő, az EU-s díjzónák díjaitól jóval magasabb díjszabás érvényesül.

Fontos, hogy nem EU-tagállam határának közelében figyeljünk arra, hogy mobiltelefonunk ne váltson át a szomszédos ország hálózatára. Magyarországon érdemes óvatosnak lenni az ukrán és a szerb határ mentén, de fokozott figyelemmel kell lenni például a horvátországi nyaralások alkalmával is, nehogy a határ mentén akaratlanul szerb vagy bosnyák hálózatra csatlakozzunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában