Beiskolázási támogatás

2022.08.11. 07:00

A legkisebb településen is gondolnak a szülőkre

Beiskolázási támogatással segítik a fiatalok szüleit az önkormányzatok megyénkben. Összegyűjtöttünk néhányat azon községekből, városokból, ahol már igényelhetik a forrást az édesanyák és az édesapák. Van, ahol vásárlási utalványt adnak, míg máshol az előző évi tanulmányi átlag alapján döntik el, hogy havonta ki kapjon jutalmat.

Kiss Anna

A legtöbb megyei településen 10 ezer forintos támogatást adnak a tanévkezdés megkönnyítéséhez. Fotó: Sándor Judit

Idén is számos megyei településen segítik a családokat a tanévkezdésben beiskolázási támogatással. A megyeszékhelyen idén is 10 ezer forintot kaphatnak az általános iskolás gyermekek szülei, ha azt igénylik az önkormányzatnál. Érdekesség, hogy ugyanennyit ad Csongrád-Csanád legkisebb településének, Kövegynek a vezetése is, ott ráadásul nemcsak az általános iskolás, hanem a bölcsődés, az óvodás és a középiskolás gyermekek szülei, valamint a nappali tagozatos főiskolások és egyetemisták részesülnek a támogatásban.

Algyőn is segítik a családokat, ott a képviselő-testület annak a tanköteles korú személynek nyújt iskolakezdési támogatást, akinek a háztartásában élők egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 százalékát. A beiskolázási támogatás összege gyermekenként 6 ezer forint.

Ruzsán 15 ezer forintot kap az a szülő, aki állandó lakóhellyel rendelkezik, és gyermeke betöltötte már a harmadik életévét, de a tizenkilencediket még nem, valamint valamelyik nevelési-oktatási intézményben jogviszonya van.

De vannak olyan települések is, ahol egyedi módon támogatják a szülőket. Maroslelén például vásárlási utalványt adtak 5 ezer forint értékben. Szatymazon pedig pályázatot írtak ki a településen lakó, kiemelkedő tanulmányi eredményt elért 7–13. évfolyamos tanulók részére. Az általános iskolai tanulmányokat folytató, illetve középiskolai tanulmányait kezdő tanulók esetében legfeljebb havi 5, míg a középiskolás tanulók legfeljebb havi 10 ezer forint támogatást kaphatnak. A pályázat feltétele, hogy nappali tagozaton tanuljanak, már legyenek 12 évesek, de a 20. életévet még ne töltsék be a kérelem benyújtásakor, továbbá ne legyen igazolatlan hiányzásuk, és az előző tanév végi osztályzataik átlaga általános iskolásként 4,80 vagy afeletti, középiskolás tanulóként pedig 4,70 vagy afeletti legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában