Az esőzés mérsékelten javított a helyzeten

2022.08.21. 07:00

Bivalyokat telepítettek át a szárazság miatt

Bár a hétvégi esőzés mérsékelten javított az aszályhelyzeten, továbbra is soha nem látott mértékű, brutális a szárazság. Korábban megírtuk, kiszáradt a mórahalmi Nagyszéksós-tó. A szárazság miatt bivalyok egy részét át kellett telepíteni.

Arany T. János

Eső előtt. A kiszáradt mórahalmi Nagyszéksós-tó. A hosszan tartó szárazság miatt a borjakat és társaik nagy részét átköltöztették más telepekre. Fotó: Karnok Csaba

1,7 milliárd forintos támogatásból újul meg a mórahalmi Nagyszéksós-tó és környéke a jövőben. Új kilátókkal és egy komplett látogatóközponttal bővítik a területet, a tó teljesen körbejárható lesz. A városa célja, hogy a már több mint száz bivalyból álló gulya a megújult látogatóközpont segítségével továbbra is felhívja a figyelmet a Kiskunsági Nemzeti Park értékeire. A munkálatok már elkezdődtek. 

Kedvező időjárásban reménykednek

Majdnem teljesen kiszáradt a mórahalmi Nagyszéksós-tó, amire még soha nem volt példa. A bivalyrezervátum tavának vízszintje folyamatosan változik, a nyári szárazságban jelentősen apad, de ilyen kevés víz még soha nem volt benne. A Nagyszéksós-tó és környéke tájvédelmi körzet, így mesterségesen nem lehet beavatkozni, hogy pótolják a vizet, csak a kedvező időjárásban lehet reménykedni.

Fotós: Karnok Csaba

A tó kiszáradásának okai

A mórahalmi önkormányzat sajtóközleményben tájékoztatott a tó kiszáradásának okairól és annak az élővilágra gyakorolt hatásáról. A szikes tavakra jellemző az időnkénti teljes kiszáradás. Míg a Nagyszéksós-tó egy lefolyástalan meder volt, addig szinte minden évben előfordult ez a jelenség. A belvízelvezető rendszer kiépítése során a tó egy nagy vízgyűjtő területtel rendelkező csatornarendszer része lett, mely tagjaként olyan víz is megjelent, amely korábban nem volt a tóban. Az utóbbi évtizedekben ez is biztosította, hogy a tó szinte állandó vízszintjét meg tudta tartani. Ez természetesen csak abban az esetben volt lehetséges, mikor elegendő csapadék esett. Az előző és az idei év extrém száraz időjárása miatt a tó nagy része jelenleg teljesen kiszáradt, ugyanakkor várhatóan az esőzés megérkezésével a víz ismét meg fog jelenni a tómederben.

Fotós: Karnok Csaba

Az élővilágra való hatása

Mivel a kiszáradás a szikes tavaknál természetes és szükséges jelenség, az élővilág is ehhez alkalmazkodott. A rendszeres tikkadás miatt a területnek komolyabb halfaunája nem alakult ki. Az élőlények (békák, mocsári teknősök, siklók) a víz megjelenése után rövid időn belül újra benépesítik a tavat, és a madarak is visszaköltöznek. A jelenlegi állapot átmeneti. A kiszáradás fontos öntisztuló folyamat egy szikes tó életében. Hozzájárul a só felhalmozódásához és jelen esetben a szellőzés tisztítja a tómeder iszapjának állapotát. A bivalyok számára az élettér biztosított, a borjakat és társaik nagy részét áttelepítették más telepekre. A Nagyszéksós-tónál maradt állomány számára az önkormányzat gondoskodik elegendő takarmányról, a csatornában található vízben pedig le tudják hűteni magukat.

A globális felmelegedés 

A globális felmelegedés a földi klíma átlaghőmérsékletének hosszútávú megemelkedését jelenti. Fő okozói az évtizedek óta a légkörbe egyre nagyobb mennyiségben kibocsátott üvegházhatású-gázok. Az átlaghőmérséklet az ipari forradalom óta emelkedik, a 2011–2020 közötti időszak az eddig mért legmelegebb évtized volt. A valaha mért húsz legmelegebb év közül tizenkilenc 2000 utáni. Az Európai Unión belül Németország a legnagyobb kibocsátó több mint 900 millió tonnával, míg Magyarország kibocsátása 61 millió tonna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában