Hagyomány

2022.08.28. 19:22

Csókásiak találkoztak két megye határán - Fotók

Szabó Imre

Az egykori csókásiak összetartanak, jó szívvel emlékeznek a múltra. Fotó: Szabó Imre

Évente száznál többen gyűlnek össze augusztus utolsó vasárnapján, hogy Csókásra emlékezzenek; 2008 óta minden évben, a néhai búcsú napján az egykor itt élt lakosok, családtagjaik és leszármazottaik találkoznak – tudta meg a Délmagyarország a találkozók egyik szervezőjétől, Szabó Anitától. 

A mostani, tizenötödik találkozón Farkas Éva Erzsébet makói polgármester és Horváth Zoltán békéssámsoni alpolgármester mondott köszöntőt; megáldotta az emlékhelyet Pálfai Zoltán plébános, majd Sztanyó Sándor citerás muzsikált. Később a résztvevők az igási Koccintó csárdában gyűltek össze fehér asztal melletti beszélgetésre. 

Csókás Csongrád-Csanád és Békés megye határán fekvő földterület, mely Makóról az Igási úton továbbhaladva érhető el. A téeszesítés előtt virágzott itt a tanyavilág, de mára teljesen elnéptelenedett. Az elszármazottak az eltelt másfél évtizedben könyvet adtak ki, táblákat avattak, a volt tanyaközpont parkosításával és gondozásával tisztelegnek Csókás előtt. Az egykori iskola helyén ma kereszt és emlékkő áll. 

Jó érzés volt idejönni 

– mondta Rauzs Józsefné Fülöp Katalin, aki gyermekkora nyarait töltötte Csókáson a nagymamájánál. 

Őriztük a libákat, jöttünk vízért, vártuk a búcsúba érkező rokonokat

 – elevenített fel néhány kedves emlékképet. De azt is elmondta, hogy a nagymamája szó szerint belehalt a téeszesítésbe, amikor mindent elvettek tőlük. A találkozóról a Délmagyarországból értesült, azóta mindig eljön.

A terület idén Farkas Éva Erzsébet makói polgármester felajánlásának köszönhetően három új paddal gazdagodott, Mágori András települési képviselő közbenjárásával pedig turisztikai útjelző táblákat helyeztek ki az Igási úton, amelyek az emlékhelyre való eljutást segítik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában