Fakitermelés

2022.08.29. 07:00

Nem lesznek felelőtlen fakivágások a megyében

Csak veszélyhelyzet esetén lép életbe a fakitermelés szabályozására vonatkozó új kormányrendelet. Erről Fazekas József, a Dalerd termelési vezérigazgató-helyettese beszélt lapunknak, aki közölte azt is, hogy a magyar erdőkben a tartamos gazdálkodásnak köszönhetően jelentős faanyagtartalék található, amely a fenntarthatóság keretein belül hozzáférhető.

Kiss Anna

Fazekas József: A fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet veszélyhelyzet esetére készült. Fotó: Gémes Sándor

Az egyes médiumokban megjelenő hír, hogy a veszélyhelyzet idejére fakitermelési könnyítést adó kormányrendelet az erdők nagymértékű pusztítását eredményezné, túlzó és alaptalan. Az erdőgazdálkodás és azon belül a fakitermelés rendkívül szigorúan szabályozott tevékenység. Ez az engedélyeztetési eljárás ezután is fennmarad

 – mutatott rá Fazekas József, a Dalerd Délalföldi Erdészeti Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese. 

Kérdésünkre elmondta, továbbra is független erdészeti hatóság felügyeli, védett területeken a természetvédelmi hatósággal együtt, az erdőgazdálkodók tevékenységét, így az erdők természeti értékei nem sérülhetnek. 

A fakitermelés szabályozására vonatkozó kormányrendelet kizárólag veszélyhelyzet esetére készült. Azért, hogy ha az energiaellátási krízis miatt a lakossági és közületi tűzifaigény indokolja, a fenntarthatósági kereteken belül az előre tervezettnél nagyobb mennyiségű fát tudjunk biztosítani. Emellett a kapacitások növelésével, tervek előkészítésével felkészülünk az esetleges veszélyhelyzeti többlet­igény kiszolgálására 

– emelte ki. 

Megtudtuk, az Országos Erdőállomány-adattárban nyilvántartott erdőterületen jogszerűen csak a regisztrált erdőgazdálkodó, valamint az általa szerződésben megbízott személy végezhet fakitermelést. Fakitermelési bejelentést csak a korábban 10 éves időtartamra elkészített erdőtervvel összhangban lehet benyújtani. Megjegyezte, az erdőgazdálkodónak a szakszerűség biztosítása érdekében jogosult erdészeti szakszemélyzetet kell alkalmaznia. 

A megyei adattárban nyilvántartott erdő területe 38 ezer hektár, ami 8,9 százalékos erdősültséget jelent. Ez jóval az országos átlag alatt van. Csongrád-Csanád megye az úgynevezett erdőssztyepp-klímában helyezkedik el, amely nem kedvez a zárt erdőségek kialakulásának 

– avatott be. 

Beszélt arról is, hogy a magyar erdőkben a tartamos gazdálkodásnak köszönhetően jelentős faanyagtartalék található, amely a fenntarthatóság keretein belül hozzáférhető. Megjegyezte, a magyar erdők minden évben mintegy 13 millió köbméterrel növekednek, az elmúlt évtizedekben ennek évente az 50-60 százalékát hasznosította az ország. Leszögezte, a faanyagtartalékok felhasználása nem veszélyezteti a fenntarthatóságot, nem veszélyezteti az erdőket, az ország zöld vagyonát. 

Az idén csak az állami erdőgazdaságok eredeti terveik alapján is még 1,3 millió köbméter tűzifát és aprítékot termelnek ki, amely teljes egészében a hazai piacon hasznosul. Az eddigi évek átlagához képest már most több tűzifát értékesítettünk

 – tudatta lapunkkal, hozzátéve, sokan korábban vették meg a téli tüzelőt, van, aki több évre vásárolt. Egyes régiókban lehet átmeneti hiány, amelyet az ősszel induló termelések megoldanak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában