Gyülekezeti nyílt nap

2022.09.18. 17:28

A háborúról tartottak tematikus délelőttöt a reformátusok

Mit tehetnek a keresztény emberek, amikor háború zajlik? Ez volt a témája a Szeged-Petőfitelepi Református Missziói Egyházközség vasárnapi nyílt napjának, ahol az istentisztelet után előadást hallgathattak meg az érdeklődők, majd közösen beszélgethettek, megvitatva kérdéseiket.

Timár Kriszta

Gyatyel Péter lelkipásztor arról beszélt a háború kapcsán, hogyan jelenik meg az a Bibliában és mit mond róla. Fotó: Sándor Judit/MW

Gyülekezeti nyílt napot szervezett vasárnap a Szeged-Petőfitelepi Református Missziói Egyházközség. A program témája, melyre várták az érdeklődőket, a háború és béke volt. A napot 9 órakor Czirokné Botár Éva lelkipásztor istentisztelete indította a Sirály utcai református templomban, melyet Hegedűsné Kovács Zsuzsa zongoraművész zongorajátéka, és Publik Antal előadóművész szavalata színesített. A misén a résztvevők imádkoztak azokért a vezetőkért, akiknek nagy jelentőségű döntést kell hozniuk, megbékélést kértek és reményüket fejezték ki, hogy nem a gonosz, hanem Isten fog győzedelmeskedni.

Fotós: Sándor Judit

Ezt követően Gyatyel Péter lelkipásztor tartott előadást. Beszédének elején összefoglalta, mit mondhat egy keresztény ember, amikor háború zajlik, milyen igéket találhat a témában a Bibliában. A tízparancsolat "Ne ölj!" passzusán kívül, amely az önkényes öldöklés ellen szól, példaként hozta fel a Szentírásban fellelhető háborús helyzetek közül Dávid és Góliát harcát, illetve azt is, amikor elfoglalják az ígéret földjét.

A béke lenne az emberi élet rendes sora, ezt írja felül a háború

 – fogalmazott  Gyatyel Péter, aki azonban emlékeztetett: a fegyveres harcok az emberi történelem rossz velejárói. 

Vannak ezek közül olyanok, amelyekre Isten indítja a népet, de a szent háborúkon kívül sok olyan is akad, melyek az emberi bűnök és önkény miatt történnek. Tökéletes béke csak Isten országában van, az ember erre nem képes

 – idézte Ézsaiás könyvét. Majd beszélt Jézusról is, aki a harcoktól hemzsegő Római Birodalomban is arra szólította fel híveit, hogy békéljenek meg egymással.

Fotós: Sándor Judit

A lelkipásztor kitért arra is, hogy a technika fejlődésével már nem tartható az az elv, hogy a háborús felek csak annyi kárt okozzanak, amennyi a céljukhoz elengedhetetlen. 

Az atomháborúk korában szó sincs ilyesmiről, nem ember harcol ember ellen, hanem piros gomb a piros gomb ellen. Erre viszont nemet kell mondani, új rendért kell küzdeni 

– hangsúlyozta. Majd beszédét azzal zárta: a hívek annyit tehetnek a mostani helyzetben, hogy ahogyan összefogtak a menekültekért, úgy továbbra is ezt a gondoskodó munkát végezzék: legyenek ott tárgyi segítséggel azok mellett, akiknek erre szükségük van és imával a béke ügyéért.

Az előadás után a templomkertben kávéval és süteménnyel várták a híveket, majd kötetlen csoportbeszélgetésre invitálták a jelenlévőket, hogy a háborúval kapcsolatos kérdéseiket és gondolataikat megoszthassák egymással. Ezeket a végén összegezték, majd közös ebéddel zárult a délelőtt, melynek célja az volt, hogy a hívek erősödjenek ebben a mostani, bizonytalan helyzetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában