Szegedi diák a csapatban

2022.09.07. 10:45

Asztrofizikából és csillagászatból szerzett nemzetközi olimpiai érmet

Bronzérmes lett a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai diákolimpián a szegedi Kinyó András. Bár a versenyhez szükséges tananyagot szinte egyáltalán nem tanítják az iskolában, az érettségi mellett sem érezte lehetetlennek, hogy felkészüljön az összetett és bonyolult megmérettetésre.

Timár Kriszta

Negyvenöt ország diákjai közül lett bronzérmes Kinyó András asztrofizikából és csillagászatból. Fotó: Török János

A tantárgyi versenyek közül talán a legkiemelkedőbbek a nemzetközi diákolimpiák, amelyekre csupán az országok legjobbjaiból álló csapat juthat el. Ezek sorában is van azonban egy igazán különleges. A Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai diákolimpiát idén immár 15. alkalommal rendezték meg, mely azért kuriózum, mert az ehhez szükséges ismereteket szinte egyáltalán nem tanítják a középiskolákban. Közel fél éves válogató után alakult ki a hazánkat képviselő, négy fős nemzeti csapat, amelynek idén egy szegedi tagjai is volt. Kinyó András ráadásul éremmel tért haza a Grúziában megrendezett viadalról.

Három selejtező forduló után rendezték meg 25 diák részvételével az országos döntőt, ahol az elméleti feladatok mellett volt számítógépes adatelemzés, illetve planetáriumi és távcsöves észlelés is. A legjobb 12 helyen végzett került be az olimpiai keretbe, amelynek tagjai egész nyáron készültek

 – mesélt a verseny előzményeiről András. Közel 9 héten keresztül kapták a feladatokat, az ezeken elért pontszámok alapján a legjobb 5 versenyzőt pedig meghívták a Kárpát-medencei diákolimpiára. Itt a szegedi diák ezüstérmet szerzett. A keret azonban ekkor még nem volt végleges, mert a versenyfeladatokat a másik 7 diák is megoldotta, amelyeket értékeltek is, és mindannyian részt vettek egy 10 napos edzőtáborban is, ahol napi 7 órában tanultak fizikát, illetve több órát dolgoztak távcsövekkel. A tábort pedig egy verseny zárta, amelyen – akárcsak a többi megmérettetésen – szintén pontokat gyűjtöttek. Így alakult ki a végleges olimpiai keret, amely eredetileg 5 tagú volt, de az egyik fiatal az utolsó pillanatban lebetegedett, így négyen utaztak Grúziába.

Fotós: Török János

András mindezt úgy csinálta végig, hogy közben érettségire is készült a Radnóti gimnáziumban. 

Bár az ide szükséges tudást szinte egyáltalán nem tartalmazza a középiskolás tananyag, nem éreztem, hogy haszontalan a rengeteg plusz tanulás. A matek és fizika érettségihez ugyanis nagyfokú koncentráció és precizitás kell, ahogyan az olimpiai felkészüléshez is. Vagyis tulajdonképpen még segítségemre is volt a tanulásban

 – mosolygott a fiatalember, aki egyébként 9. évfolyamon, az iskolai szakkör miatt kedvelte meg a csillagászatot. Csányi Sándor volt ennek a vezetője, ő készítette fel a versenyre, de a fizika és földrajztanárok is besegítettek a munkába, amely egyébként annyira összetett, hogy bizonyos részeit a középiskolás diákok nem is tudják egyedül feldolgozni. Az olimpián egyébként végül bronzérmes lett, amely azért is kiemelkedő teljesítmény, mert a résztvevő 45 ország 250 diákja közül többen tantárgyként tanulják a csillagászatot és az asztrofizikát.

András immár az ELTE fizika szakán tanul, és bár nem valószínű, hogy csillagász lesz, hamarosan ezen a területen kezd bele egy ösztöndíjas kutatásba. Emellett bekerült az olimpiai felkészítő csapatba, szakköröket és előadásokat is tart majd. 

Az Athletica Galactica oldalán bárki elérheti majd a tananyagokat, így sokkal könnyebbé válik majd a felkészülés azoknak, akik látnak ebben a versenyben fantáziát

 – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában