Határ a csillagos ég: legendás tanárokra emlékeztek

2022.09.11. 11:02

Domborműveket avattak a vásárhelyi gimnáziumban

Egykori matematika és fizika szakos pedagógusok emlékére avattak domborműveket a vásárhelyi Bethlen-gimnáziumban. Horváth István és Bodrogi Sándor 35 évig tanítottak az iskolában.

T. Sz.

Legendás tanároknak állítottak domborműveket a Bethlen-gimnáziumban. Fotó: Tábori Szilvia

Ahhoz, hogy én is itt álljak, ők kellettek 

– mondta lapunknak Berecz János, a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium fizika-matematika tanára szombaton délelőtt az iskola két egykori legendás tanárát megidézve. Hozzátette: egykor több mint három évtizeden át tanított matematikát Horváth István az iskolában, ugyanennyi ideig oktatta a fizikát Bodrogi Sándor. 

Az ő harminc-harmincöt éves oktatási tevékenységük idején mérnök, esetleg orvos pályára került diákok zömében mind náluk tanultak. Emlékükre avatott szombaton délelőtt domborműveket az intézmény egyik 1979-ben érettségizett osztálya, az épület második emeletén. Az alkotásokat Máté Hunor szobrászművész készítette el. Mint azt Berecz János fizikatanár lapunknak elmondta: az 1979-ben érettségizett 4.B osztály évek óta ápolja a tanár urak emlékét. Nyolc éve már, hogy minden év végén átadják az általuk felajánlott díjakat.  

Olyan nagy szakmai felkészültségű pedagógusokat idézünk meg, akik olyan erős érzelmi köteléket hagytak örökül, olyan jelentős elismerést váltottak ki személyiségükkel, felkészültségükkel volt tanítványaikban, munkatársaikban, amely elvezetett az emlékállításhoz

 – hangsúlyozta Hódiné Földesi Sára, a gimnázium volt igazgatója. A megjelentek között ott volt Miklya Zsolt költő, szerkesztő, aki így fogalmazott az életét meghatározó gimnáziumi évekről: 

– Egykori tanáraink teljes szívvel, odaadóan végezték munkájukat. Erre emlékezünk most. Formálisan ugyan nem lettem pályakövető, csupán függő, akit a kimondható és kimondhatatlan relációja foglalkoztat. Nem kiléptem tehát a függvények világából, csupán áthelyeztem a fókuszt 

– fogalmazott. 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában