Vadászati szakkör az erdészetisekkel

2022.09.22. 08:40

Légpuskával lőttünk fém vaddisznóra

Az ásotthalmi erdészeti iskola vadászat szakkörén vettünk részt szerda délután, ahol az újságíró is lőtt, miután megtanult célozni. A leglelkesebb és legügyesebb diákok lesvadászatra mehetnek majd a szakkört vezető Kiss Zoltánnal. Szerintem én nem leszek köztük.

Arany T. János

Vadászat szakkör a Bedõ erdészeti iskolában. Lövészet légpuskával. Fotó: Karnok Csaba

Megtöröm a csövet, felhúzom kattanásig, talpával előre beleteszem a lőszert, határozott mozdulattal felcsapom a csövet, célzok, célzáskor a célgömböt a nézőke rovátkájába illesztem, kibiztosítok, majd lövök. Így lőttem életemben először egy Slavia típusú, 4.5 milliméteres légfegyverrel az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium vadászat szakkörén. A lövedék koppant, a céltáblát eltaláltam, de a kis vaddisznót formázó fém célt sajnos nem. Első alkalommal ez egyáltalán nem rossz eredmény.

A harmadik lövése koppant

A kilencedikes Kovács Kitti is először lőtt, a harmadik lövése koppant, ami ahhoz képest, hogy neki is először volt légfegyver a kezében, jó eredmény. A vadászat szakkört vezető Kiss Zoltán elmondta, legalább tíz éve vezeti a szakkört, az utóbbi években csak kilencedikeseknek, hetente egyszer szerdánként 14 és 16 óra között. Bár apokaliptikus felhők keringtek Ásotthalom körül, a fiatalok lelkesen lőttek.

A vásári céllövöldék szakértője

Az egyik kiemelkedő lövész a 9.c osztályos zsombói Nagy Máté volt, aki azt mondta, kiskora óta lő. Hatéves korában már használt légfegyvert természetesen szigorú szülői felügyelet mellett. – Félnek tőlem a vásárban a céllövöldések, mert mindig elhozom a díjat, amit kinézek. Általában vagy a tüske, vagy a villa van elállítva, de egy-két lövés után már lehet tudni, merre húz – magyarázta a vásári céllövöldék szakértője.

Kiss Zoltán pedig arról beszélt, mi vár még a kilencedikes diákokra a szerdai szakkörön. Az időjárásnak, a diákok kedvének és az évszaknak megfelelően választják a programokat. A szerdai volt az idei év első hivatalos összejövetele. Ha eleredt volna az eső, a műhelyben a fegyverkarbantartással, vadászati, vadgazdálkodási eszközökkel ismerkedtek volna a fiatok. Lesz még vadtakarmány-begyűjtés, téli vadtakarmányozás, lesfelújítás és cserkelő utak karbantartása. A leglelkesebb és legügyesebb diákok pedig elmehetnek majd lesvadászatra a szakkörvezetővel.

Haditornára készülnek

A lövészettől nem messze Bánhidy Zoltán kollégiumi nevelőtanár és osztályfőnök vezetésével egy másik csapat fiatal a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség által szervezett Országos Haditorna Versenyre készült. Itt Rómeó, Bence és Patrícia mű nyeles- és kézigránátot dobtak célba. A bedősök ötödik éve vesznek részt a versenyen. A kilencedikesek légpuskalövészetben, kézigránátdobásban és futásban mérhetik össze tudásukat. A 9. évfolyamosoknak ez azért is nagy élmény, mert megismerkedhetnek diáktársaikkal és egymással. Az ismerkedés annyira jól sikerült Kovács Kittinek és Nagy Máténak, hogy bár még csak alig pár hét telt el az iskolából, ők már egy boldog párt alkotnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában