Lakossági fórum

2022.09.12. 18:50

Maroslele is húz a nadrágszíjon

Hétfőn este lakossági fórumon ismertette Drimba Tibor polgármester, milyen lépésekre kényszerül a maroslelei önkormányzat az energiaválság miatt. Közben más települések is spórolnak – Magyarcsanádon már új intézkedéseket is hoztak a falunap lefújása után.

delmagyar.hu

A volt jegyzői lak nemrég felújított épülete Maroslelén. Fotó: Szabó Imre

Korlátozni fogjuk a közvilágítást 

– mondott egy példát Drimba Tibor, Maroslele első embere arra, hogyan igyekszik spórolni a megemelkedett rezsiköltségeken a falu önkormányzata. Azt még nem döntötték el, hogy csak minden második lámpatest világítson, vagy mind, de kevesebb órában. 

Arra mindenképp vigyázunk, hogy ne legyen hosszú ideig sötét, mert az rontaná a közbiztonságot 

– mondta.

Az viszont biztos, hogy az időseket ellátó szociális intézmény beköltözik a volt jegyzői lakba. Ennek az épületnek a rezsije az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően nulla forint. Itt eredetileg ifjúsági klub és helytörténeti múzeum üzemelt volna, de ezt az elképzelést egyelőre fel kell adni. 

Ezzel évi 6 millió forintot takarítunk meg

 – mondta Drimba.

Az önkormányzat magán is spórol. Télre lezárják a polgármesteri hivatal emeleti részét, csak a lenti irodákat fogják használni. A faluházat a tankerülettel közösen tartják fenn, mert ott vannak az iskolai tornaórák – itt a délutáni nyitvatartás korlátozása, illetve a bérleti díjak emelése várható. N

őni fognak a közétkeztetés díjtételei, a szociális menzát pedig csak a 100 ezer forintnál kisebb nyugdíjban részesülőknek fogják biztosítani. Jó hír viszont, hogy az energetikai szempontból korszerű könyvtárban, bölcsődében és óvodában nem lesz szükség korlátozásra, és a tavalyihoz hasonló marad a szociális támogatási keret, illetve tűzifaosztás is lesz.

Farkas János, Magyarcsanád polgármestere már augusztus közepén tájékoztatta a Délmagyarországot, hogy a Szent Gellért napokat, azaz a falunapi programsorozatot lefújják. Ez nagyjából 3 millió forintba került volna. Akkor szó volt arról is, hogy az érintett gazdáktól hozzájárulást kérnek a külterületi utak felújításához – ebből 4 millió jött be. Azóta eldöntötték, napelemet szerelnek a közkonyhára, az óvoda pedig beköltözik a művelődési házba. Igaz, ez egy felújítás miatt egyébként is megtörtént volna. És lesz olyan megnyert pályázat, amit visszaadnak, hogy ne kelljen önerőt fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában