Az elvetett tudásmag a jövőt szolgálja

2022.09.22. 17:47

Két keréken védik a környezetet az ovisok

A tiszta és fenntartható közlekedést népszerűsítő Európai Mobilitási Hét záró napja a légszennyezés komoly témájával ugyan, de sok játékkal, zümi-pályával és Sipos gazda mindig lelkesítő előadásával telt Vásárhelyen a Szabadság téri Óvodában.

Tábori Szilvia

Zümmögtek, mint méhecske a pipacs körül: türelmesen rótták a köröket biciklijeikkel a gyerekek. Fotó: Tábori Szilvia

Komoly témába vonta bele az óvodásokat Sipos gazda növényorvos csütörtökön reggel a hódmezővásárhelyi Szabadság téri Óvodában. A légszennyezés súlyos egészség- és környezetkárosító következményeiről beszélt, ügyelve arra, hogy félelmek helyett a tenni akarást erősítse a gyerekekben. Mint azt az ismeretterjesztő előadásairól jól ismert gazda lapunknak elmondta: nem elegendő a negatív lehetséges következményeket megmutatni, érezniük kell, hogy tehetnek a természet szennyezése ellen, a Föld védelméért, önmagukért. Fontos, hogy a gyerekek ne szorongással éljék meg a jelent, lássák ugyan a valós helyzetet, de kínáljunk megoldást. Érezzék, hogy családjaikkal együtt felelősségteljes életvitellel meghatározhatják környezetük jövőjét. 

Az óvodások lelkesedése, nyílt érdeklődése, tiszta tekintete, az őszinteség óriási ajándék. Sokat tanulok tőlük, már a legfiatalabb korosztály tájékozottsága, felkészültsége is lenyűgöz. Saját példámból tudom, mindez gondoskodó családi és óvodai háttér nélkül nem működhetne. A példaértékű tettek, a beszélgetések, a közös élmények és meghatározó gondolatok olyanok, mint a földbe elvetett magok. Bár nem azonnal lesz százszoros a termés, a törődés gyümölcse idővel beérik

 – hangsúlyozta Sipos József.

A nemzetközileg is elismert Klímanócska program otthonaként működő Szabadság téri óvodában összetett programokkal készültek az Európai Mobilitási Hétre; Bozókiné Szabó Ildikó óvodapedagógus, klímareferens ugyanis az egymásra épülő ismeretszerzést képviseli. Fontosnak tartja láttatni a gyerekekkel az összefüggéseket, hogy folyamatosan bővített tudástárukkal magabiztosak lehessenek. Energiatudatos járműveket fabrikáltak újrahasznosított eszközökből, méhecskebarát kertet alakítottak ki szülői segítséggel, megújították a kerti tavat udvarukon. Birtokba vették Sipos gazda interaktív előadása után a zümi-pályát, ahol a kétkerekű környezetbarát és biztonságos közlekedésből mutattak példát egymásnak és a felnőtteknek.


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában