Sátortáborban töltekezhettek a gyerekek

2022.09.18. 19:40

Gazolással, vakolással telt a nyár a Fatima Ház Alapítvány birtokán

Már a nulladik szezonban nomád tábort szervezett mélyszegénységben élő gyerekeknek a Fatima Ház Alapítvány az ásotthalmi táborhelyen. Két hónapon át dolgoztak fáradhatatlanul az önkéntesek, hogy hét gyerek egy hétre kiszakadhasson az otthoni, viszontagságos körülmények közül.

Koós Kata

Kiss Erzsébet elmondta, minden támogatást hálás szívvel fogadnak, mert rengeteg még a teendő. Fotó: Karnok Csaba

Júniusban számolt be lapunk az örömteli hírről, hogy a Fatima Ház Alapítvány csaknem húszéves álma vált valóra, amikor át tudták venni a volt ásotthalmi határőrlaktanya kulcsait a szegedi önkormányzattól. Az 1,7 hektáros területet mélyszegénységben élő gyerekek táborhelyévé alakítják. 

Kiss Erzsébet kuratóriumi elnök lapunknak elmondta, az első nyár többnyire gazolással telt, ugyanis a két évtized alatt a természet visszavette az uralmat a használaton kívüli birtok felett. Az alapítvány munkatársai maroknyi önkéntes csapat segítségével első lépésként a hajdani gondnoki épület környékét tették rendbe. Már az komoly kihívást okozott, hogy a kaputól a bejáratig vezető néhány méteren átverekedjék magukat a gaztengeren. 

A területrész megtisztítása után a gondnoki épület állapotfelmérése következett. 

Ahogy kicsit megpiszkáltuk a festéket, elkezdett lehullani a mennyezet. Aztán kiderült, hogy ebben az épületben egyáltalán nincs áram. Majd a kútból nem tudtuk kiszivattyúzni a vizet. Hívtunk szakembereket, akik megállapították, hogy kiapadt

 – sorolta a nehézségeket Kiss Erzsébet. Az elszánt csapat azonban nem mondott le az eredeti tervről, hogy már a legelső nyáron gyerekzsivaj tölthesse be a táborhelyet. 

A nomád körülmények ellenére nagyon jól szórakoztak a gyerekek a sátortáborban. Fotó: Karnok Csaba

A vakolást és festést Dudás Zsolt és felesége önkéntes munkában vállalta, éjt nappallá téve dolgoztak. Az áramot a főépületből földkábellel elvezettük a gondnoki házba. A szivattyút pedig a fiam szedte szét, és végül kiderült, hogy nem a kút apadt el, hanem a szivattyú telt meg meztelencsigákkal

 – részletezte Kiss Erzsébet. 

A területrész biztonságossá válása után, augusztus közepén felverték a sátrakat, és beköltöztek egy hétre az első táborozók. 

Hét szegedi gyerek vett részt az első táborban, a legfiatalabb 7, a legidősebb 12 éves volt. Előre szóltam, hogy nomád tábor lesz lavórösszkomforttal, de ez egyáltalán nem zavarta őket, annyira várták már, hogy eljöhessenek. Pláne mert közülük öten még soha nem voltak táborban. Ahogy körbejártuk a területet, lelkesen kérdezgették, hogy „ez is a miénk, és ez is?”

 – mesélte a kuratóriumi elnök. Az első tábor nagy erdei kirándulásokkal, strandolással és sok-sok közös játékkal telt. 

Noha a tábori szezon véget ért, a munka korántsem. Jövő nyárig tervezik a sátorozó hely bővítését, kültéri zuhanyzók és nyári konyha kialakítását. 

Jelenleg a gondnoki épület eltömődött kéményével küzdenek. 

Most még duzzog a ház, de nem csüggedünk. Jövőre már negyvenfős sátortábort szeretnénk szervezni. Lassan, de haladunk. Minden anyagi vagy önkéntes szakmunka-támogatást hálás szívvel fogadunk, mert rengeteg még a teendő, az anyagi kereteink pedig nagyon korlátozottak

 – hangsúlyozta Kiss Erzsébet. 

A távlati célok között a birtokon lévő másik 9 épület felújítása is szerepel, hogy a sátortábor egyszer matractáborrá alakulhasson, és még több fiatal szerezhessen életre szóló élményeket. Mert, ahogy a kuratóriumi elnök fogalmazott, többségüknek esélye sincs arra, hogy nyaranta, ha csak egy kicsit is, de kimozdulhassanak otthoni, viszontagságos körülményeik közül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában