Szakmák

2022.09.18. 16:10

Népszerűek a HSZC felnőttképzései

Részben digitális tananyag bevezetésével, rövidített szakmai képzésekkel kedvez felnőtt tanulóinak a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum intézményeiben. A villanyszerelő és a burkoló szakmák a legnépszerűbbek.

Villanyszerelő tanműhely átadása a Hódmezővásárhelyi SZC Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola Intézményegységében. A villanyszerelő és burkoló szakmai képzés kifejezetten népszerű a felnőttoktatásban. Archív fotó: Tábori Szilvia

A felnőttoktatással reagálhatunk leggyorsabban a gazdaság igényeire, hiszen rövidített képzésekkel, korábbi tanulmányok beszámításával akár egy hónap alatt szakmát szerezhetnek hallgatóink.  A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum így rugalmasan alkalmazkodhat a változó munkaerőpiaci igényekhez

 – hangsúlyozta Hegedűs Zoltán kancellár annak apropóján, hogy majdnem kétezer tanuló érdeklődik a HSZC fél, legfeljebb másfél éves képzései iránt. Ez országosan is a legnagyobb létszám. 

A felnőtteknél a nappali tagozatosokhoz hasonlóan a villanyszerelő szakma a legnépszerűbb; kétszáznál többen választották ezt a mostani tanévben. Hasonlóan kelendő a szárazépítő és burkoló felnőtt képzés, amely a már meglévő építőipari végzettségekre épül. A pénzügyi- és számviteli szakma szintén kedvelt. 

Hegedűs Zoltán azt is hangsúlyozta, hogy nem csak a tanulók érdeklődése kimagasló, a cégek figyelme hasonlóan élénk. Példaként említette, hogy egy-egy kiskunfélegyházi és szentesi cég saját dolgozóit iskolázta be úgy, hogy a HSZC a vállalatokhoz szervezte meg a kihelyezett oktatást. A rugalmasság tehát elsődleges szempont azoknál, akik munka és család mellett szeretnék továbbképezni magukat. Mint azt Kincses Tímea, a HSZC főigazgatója és Hegedűs Zoltán kancellár is megerősítette: a gyakorlati tapasztalatokra alapozva éppen ezért az online, de főleg a digitális tananyagban erősítenek iskoláik. Az országos gyakorlatnak megfelelő, regionálisan is húsz százalékos lemorzsolódás egyik legfőbb oka ugyanis a felnőttek időhiánya. Egyéb sürgető elfoglaltságaik miatt olykor nem érnek be órára, a digitális tananyaggal viszont ezt kiküszöbölik. Természetesen a szakmai gyakorlat így nem helyettesíthető. További cél, hogy a felnőttoktatásban tanulók főként az intézmények duális partnereinél szerezzenek gyakorlatot. Míg az előző tanévben mindössze néhány tíz felnőtt köthetett szakképzési munkaszerződést, számuk most várhatóan megközelíti a hatszáz főt. A hallgatók így akár munkabért is kaphatnak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában