Már röpképesek

2022.09.07. 08:20

Túzokfiókák nevelkednek a Csanádi pusztákon

Munkatársunktól

A túzok fokozottan védett, egy-egy madár természetvédelmi értéke 1 millió forint. Fotó: MW

A Körös-Maros Nemzeti Park adatai szerint a költések idén is sikeresnek bizonyultak, így legalább 9 túzokfióka nevelkedik a Csanádi pusztákon, amelyek közül hármat műholdas jeladóval is elláttak.

A Csanádi pusztákon évek óta stabilan 23-28 példány között alakul ez a populáció, amelynek védelme az országos túzokvédelem keretében is önálló programként lett bejegyezve. A létszám éppen azon a határon van, amikor még külön állományként kezelhető a védelem szempontjából, azaz kiemelt figyelem irányulhat rá. Ezért is fontos az egyedszám megőrzése, növelése. Egy-két rossz év jelentős csökkenést okozhat, és akkor az állomány elvesztheti szaporodóképességét – olvasható a nemzeti park honlapján.

Az, hogy az elmúlt években a túzokok száma stabilan megmaradt, az igazgatóság védelmi munkájának köszönhető. A korábban említett 23-28-as egyedszámot öreg tojók, kakasok és a még nem ivarérett egyedek teszik ki. A kikelt legalább kilenc fióka mostanra elérte a röpképes kort. Augusztus elején még anyjukkal együtt mozogtak, de néhány helyen már kisebb csapatokba is összeálltak. Eddig két tojót és egy kakast sikerült műholdas jeladóval ellátni. A szakemberek bíznak benne, hogy az idén született fiókák szerencsésen túlélik a telet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában