Megemlékezés

2022.10.21. 16:04

1956 hőseire emlékeztek - Fotók

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 66. évfordulójára emlékeztek pénteken, a Rerrich Béla téren a megye vezetői és a pártok szegedi szervezetei. Ünnepi beszédében Balogh Elemér professzor úgy fogalmazott, 1956 forradalmának programja modernizációnak is tekinthető.

Kiss Anna

A szabadság pillangója szobornál helyezték el a megemlékezés koszorúit pénteken. Fotó: Sándor Judit/MW

– A legnagyobb nemzeti ünnepeink sorában csak augusztus 20. az, melyhez nem tapad keserű történelmi tapasztalat, mert a keresztény állammá szervezett Magyarország születésnapja. Az emelkedettséget igénylő ünnepeink, megemlékezéseink rendre a nemzeti tragédiáinkat juttatják eszünkbe, hiszen a forradalmaink mind ilyenek voltak. Pedig a nemzet követelése nem volt más, mint amit a többi szabad nép birtokolt, csak a szabadság és a fejlődés, vagy ahogyan Kölcsey fogalmazott, a haza és a haladás – mondta pénteken Balogh Elemér professzor, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Európai Jogtörténeti tanszékének vezetője a Rerrich Béla téren.

A szabadság pillangója szobornál tartott megemlékezést a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 66. évfordulója alkalmából, az eseményen a megyei önkormányzat, a szegedi egyetemek, a honvédség, a rendőrség, a vitézi rend, valamint a helyi pártok is képviselői is megjelentek.

Balogh Elemér beszédében leszögezte, szabad az, aki tudatosan vállalt erkölcsi értékrendje szerint él, ennek a legszentebb jognak pedig egy külső és egy belső oldala van, a politikának pedig csak a szabadság külsőségeire van viszonylagos hatalma. Hangsúlyozta, a szabadságnak fontos dimenziója a belső erő, melyhez külső hatalom nem férhet hozzá. A belső szabadság a legmélyebb emberi értékek közé tartozik – mondta Balogh Elemér –, azonban a megélése kivételes személyiségek és rendkívüli helyzetek eredménye, a forradalom pont ilyen volt.

– 1956 forradalmának programja modernizációnak is tekinthető. A mi nemzetünk jellemző vonása, hogy fogékony az újra, de inkább fontoltan haladunk, ha hagyják. A forradalom és a szabadságharc a világ közvéleménye előtt méltóságot adott hazánknak, ami felelősséggel jár. A szabadságát kivívott nép felelős más népek szabadságáért is, valamint erejéhez méltón segíti a rászorulókat, napjainkban például a háború elől menekülő ukránokat, még akkor is, ha nem sok hálás szót kapunk cserébe – mutatott rá.

Balogh Elemér úgy fogalmazott, hiszi, hogy emelkedő nemzet a magyar, mely külpolitikailag független, gazdaságilag erős és önálló, hitében és önbecsülésében szilárd, lélekszámában pedig gyarapodó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában