Klebelsberg Kuno

2022.10.17. 17:26

A kultuszminiszterre emlékeztek Klebelsberg-telep lakói - Fotók

Klebelsberg Kuno halálának 90. évfordulójára emlékezett hétfőn a Klebelsberg-telepi Polgári Kör Egyesület, hiszen tagjai felelősnek érzik magukat abban, hogy az egykori kultuszminiszter neve közismert legyen Szegeden is, valamint hogy mindannyian hálával gondoljunk a politikusra.

Kiss Anna

Előadásokkal és koszorúzással emlékeztek Klebelsbergre. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: [email protected]

Az eseményen előadott Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ főigazgatója, aki emlékeztetett, Klebelsberg a város parlamenti képviselője volt és tudásközpontot hozott itt létre, az ötezredik népiskolai egységet Szeged-Rókuson maga Klebelsberg avatta fel.

Az eszmetörténész jelezte, a magyarság érdemeinek nemzetköziesítésében is jelentős szerepe volt a miniszternek, hiszen Bécsben, Párizsban és Rómában is intézmények jöttek létre kezdeményezésére, ahol bemutatták a magyar kulturális eredményeket is. Ezzel azt is szerette volna érzékeltetni, hogy a trianoni békediktátum után, 400 év elteltével újra önálló állam lettünk.

A hétfői megemlékezésen Újvári Edit egyetemi docens is előadott, aki többek közt arról beszélt, hogy a közösségi ház terme, ahol a megemlékezést szervezték, az egykori Klebelsberg-iskola terme volt. Rámutatott, a városrész és Klebelsberg kapcsolata a miniszter iskolafejlesztő és országgyűlési képviselői munkájából ered. 1928 szeptemberében a vasutastelep küldöttsége Pestre utazott, hogy személyesen találkozzanak a képviselővel és a hozzájárulását kérjék ahhoz, hogy a telep az ő nevét vegye fel. Ezután októberben telepavatót és iskolaszentelést tartottak, majd egy évvel később óvoda is nyílt a városrészben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában