Jobb lesz a közbiztonság

2022.10.20. 14:59

Bővült a városi kamerarendszer - Fotók

Új térfigyelő kamerákat szereltek fel tegnap a Csillag téri kispiac környékén, hogy jobb legyen a közbiztonság. A kamerák képe a rendőrség egyik szobájába fut be, ahol valaki mindig figyeli, mi történik. Ezek állandó kamerák, de a halottak napja miatt bekamerázták a belvárosi temetőt is.

Suki Zoltán

Mindig figyeli valaki a városi kamerák képeit a rendőrségen. Fotó: Török János

Idén is folytatta a város Szeged közterületi kameraprogramját – jelentette be a városfejlesztési alpolgármester a csütörtöki sajtótájékoztatóján. Nagy Sándor arra emlékeztetett, hogy 2021-ben összesen 50 millió forintot költöttek arra, hogy felújítsák és új kamerákkal bővítsék az akkori videórendszert. Akkor 38 új kamerát raktak ki és 18-at lecseréltek.

Az alpolgármester az is elmondta, hogy a kamerákhoz ki kell építeni az optikai gerinchálózatot, és zárt internetkapcsolat is szükséges. A kamerák képe egyenesen a rendőrségre fut be, más nem láthatja azokat.

Az idei költségvetésben 25 millió forintot különítettek el a fejlesztés folytatására. Most annyiból volt egyszerűbb dolguk a szakembereknek, hogy a hálózat nagyobb része már ki volt építve, és a rendőrség is bővítette a szerverparkját, így gyakorlatilag ezt a pénzt szinte csak kamerákra kellett költeni. Nagy Sándor szerint már a program vége felé járnak, tegnap a Csillag téren dolgoztak a szakemberek.

Összesen 76 kamerát raknak ki 21 helyszínen. A megfigyelőeszközök nagy része a Csillag térre, Kiskundorozsmára, Szőregre, a Nagyállomáshoz, a Székely sorra, a Petőfi-telepi óvodához, a Vám térre és a Mars tér környékére kerülnek, csak oda összesen 15 darab.

A helyszíneket a rendőrséggel együtt jelölte ki a hivatal, de a lakókat is megkérdezték.

Ezeken a fix kamerákon kívül van a városnak egy mobil kamerarendszere is, amit most a Belvárosi temetőbe tettek ki, mivel közeledik a halottak napja, és ilyenkor megnő a temetői bűnözés. Ezek november 7-ig maradnak kint.

A sajtótájékoztató után Szeged rendőrkapitánya megmutatta azt a szobát, ahova a kamerák képei befutnak. Szenti Szabolcs elmondta, hogy az adást mindig figyeli valaki, így ha bűncselekményt látnak, azonnal tudnak cselekedni. Így bukott le a napokban egy biciklis, aki egy ligetben az egyik padon felejtett táskát lopott el. A rendőrök pár perc alatt elfogták a tolvajt, mivel pont látták, hogy mi történik a padnál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában