Maroslele

2022.10.12. 14:00

Elrepültek a lelei gólyák

Sikeresen felnevelték a Szegedi Vadasparkban azokat a gólyákat, amelyeket még júniusban mentettek meg Maroslelén, miután félárván maradtak.

Szabó Imre

Archív fotó: Drimba Tibor közösségi oldala

 A szakemberek szabadon engedték őket, hogy el tudjanak repülni Afrikába – tudtuk meg a falu polgármesterétől, Drimba Tibortól, akit a vadasparkban tájékoztattak a madarak sorsáról. A község első embere azért érdeklődött, mert megígérte, hogy szívügyének fogja tekinteni a madarak sorsát és időről időre tájékoztatja a nyilvánosságot.

Mint megírtuk, a fiatal gólyák félárván maradtak, miután a szülőpár egyik tagja, feltehetőleg áramütés következtében, elpusztult. Ez azért probléma, mert a gólyák felváltva gondozzák a fiókákat: az egyik őrzi, a melegtől óvja őket, míg a másik eljár vadászni. Így az a veszély fenyegetett, hogy a kicsik vagy éhen pusztulnak, vagy a kánikula végez velük. Az önkormányzat ezért szakemberek segítségét kérte. végül a nemzeti park és az áramszolgáltató emberei jöttek el a fiatal madarakért, és emelőkosaras kocsival kimentették őket a polgármesteri hivatal melletti fészekből, amely amúgy az egyetlen a faluban. Ekkor derült ki, hogy bár mindenki úgy vélte, három kis gólya lakik a fészekben, valójában négy volt ott. A Szegedi Vadasparkba kerültek, hogy ott meggyógyítsák, felerősítsék őket.

Drimba Tibor a nyáron meglátogatta az akkor még fiatal gólyákat. Archív fotó: Drimba Tibor közösségi oldala
 

Az egyedül maradt felnőtt gólya egyébként elhagyta az évek óta megszokott fészket, és újat épített a községháza Petőfi utcai oldalánál, egy másik villanypóznán. Időközben ő is távozott Afrikába. A leleiek azt remélik, tavasszal új párral tér vissza és ismét költeni fog. Hogy a fészekből mentett gólyák hol fognak maguknak fészket építeni, az ugyancsak tavasszal fog kiderülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában