Füvészkert

2022.10.16. 14:34

Tök jó napon mulattak a családok - Fotók

Mosolygós, egyfogú, fogatlan, mókás és rémisztő, sőt, cicapofát mintázó tökfejek is születtek a Füvészkert vasárnapi Tök jó nap elnevezésű családi napján.

Koós Kata

A kemencében frissen sült sütőtök-kóstolóval is kedveskedtek a látogatóknak a Füvészkert munkatársai. Fotó: Karnok Csaba

 Kicsik és nagyok együtt faragták a töklámpásokat. Az ír mítosz szerint a nevét egy Jack O'Lantern nevezetű, részeges kovácsmesterről kapta, akinek sikerült csapdába ejtenie az ördögöt. Végül szabadon engedte, de előtte Jack megígértette az ördöggel, hogy nem kerülhet a pokolba. A kovácsot halála után az ördög nem is engedte be birodalmába, azonban a mennybe se mehetett, mert annyi rosszat tett életében. A két világ között rekedve arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálhassa az utat vissza, az élők világába. Az ördög a pokol tüzének parazsát adta Jack-nek, aki azóta is bolyong lámpásával, és keresi a megnyugvást. 

A tökfaragáson kívül tökkiállítás, -kóstoló és tök jó játékok is várták a családokat, Rácz Lajos zöldségszobrász pedig tökszobrokkal, uborka- és réparózsákkal kedveskedett a gyerekeknek. A háziasszonyokra is gondoltak a Füvészkert munkatársai, a fatörzseken ugyanis ínycsiklandó tökös ételek receptjei függtek, mint a tökmagos pogácsa, a tökfasírt, a sütőtökös-mákos pite vagy a töklekvár. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában